KOMMENTARER

Banalt å kritisere svenske statsråder for å bruke hijab

Uten samtidig å kritisere de mannlige.

MØTER STERK KRITIKK: Sveriges handelsminister Ann Linde i Iran forrige helg, for å signere en handelsavtale. Foto: Urban Andersson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

/ NTB Scanpix
MØTER STERK KRITIKK: Sveriges handelsminister Ann Linde i Iran forrige helg, for å signere en handelsavtale. Foto: Urban Andersson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Den ynkelige svenske regjeringen,» skrev redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen på lederplass onsdag. Det handlet selvsagt om de svenske kvinnelige statsrådene som bar hijab da de var i Iran for å signere en handelsavtale forrige helg.

«Sverige flyr i flint over dette bildet: - Walk of shame» oppsummerte vi debatten i en nyhetsartikkel her i Dagbladet. Alternative medier som Document og Rights har selvsagt dekket kritikken bredt, og det har kokt i sosiale medier. Jeg tipper ingen synes bildene er mer ydmykende enn Ann Linde selv, den svenske handelsministeren.

Det er ingenting som er lettere enn å kritisere svenske feminister. Kritikken er imidlertid prinsippløs og banal, når den ikke også rammer mannlige politikere og diplomater som drar til Iran.

Iransk lov sier at kvinner må dekke håret og bære løst sittende klær rundt kroppen. Lovbrudd kan straffes med arrest og piskeslag, en forferdelig og kvinneundertrykkende praksis. At utenlandske kvinner på offisielt besøk innordner seg iransk lov er satt som en absolutt betingelse fra iranske myndigheter.

Derfor velger noen kvinnelige politikere og diplomater å la være å reise dit, slik som Trine Skei Grande og Marit Nybakk da Stortingets utenrikskomité dro til Iran for to år siden. Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde tok nylig samme avgjørelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer