Banalt!

Med likningen E=mc2 utla Albert Einstein forholdet mellom energi og masse. David Bodanis har det mål å forklare denne likningen, dens tilkomst og implikasjoner, i form av en «biografi». Han lykkes dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er en biografisk framstilling som mer preges av overflatiske sladrehistorier enn forklarende kjensgjerninger, i en irriterende belærende stil.

Bodanis går til de menn og kvinner som la fundamentet for likningen, og viser derigjennom grunnlaget for Einsteins eget arbeid.

Men fortellingene og anekdotene om de store forskerne er ofte av helt triviell og intetsigende natur.

Han skriver gjerne om deres kjærlighetseventyr eller kampen for rettmessig anerkjennelse, men når han skriver om Werner Heisenbergs innsats for nazistene, kommer han for eksempel ikke inn på at det nå foreligger informasjon som viser at han aktivt motarbeidet og saboterte arbeidet med atombomben, blant annet ved å følge retninger han visste var blindspor. Bodanis' bilde av Heisenberg, som en lakei av Hitler-Tyskland, blir ganske skjevt.

Mangelfullt portrett

Dette gjelder i enda større grad Einstein selv, som far til likningen. Hvordan han egentlig arbeidet seg fram til den, forblir uklart. Bodanis er mer opptatt av det personlige enn av Einsteins måte å tenke på, hans tiltro til instinktet og imaginasjonsevnen. Resultatet er et ganske mangelfullt portrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer