Korrupsjonsskandalen i Brasil

Banan-republikken Brasil

Det er naturligvis ille om Brasil for andre gang på et år avsetter sin president, men det er egentlig verre om han slipper unna.

Kommentar

Riksadvokaten i Brasil, Rodrigo Janot, har tatt ut siktelse for korrupsjon mot president Michel Temer. Det er ikke overraskende, men historisk. Også Temer hadde en anelse om hva som ville komme, da han i helga vendte tilbake fra utlandet, deriblant Norge. Under en seremoni i president-palasset, Planalto, noen timer før siktelsen var kunngjort, virket det som om han talte til rettsvesenet: «Ingenting skal ødelegge oss, ikke meg og ikke våre statsråder.»

Temer er med dette den første sittende presidenten i Brasils historie som anklages for brudd på straffeloven. To tidligere presidenter er avsatt, Fernando Collor de Melo i 1992 og Dilma Rousseff i 2016. Collor de Melo trakk seg før han ville ha blitt fradømt embetet i Riksretten. Rousseff ble avsatt av Riksretten, men det var i bunn og grunn et parlamentarisk kupp fra hennes politiske motstandere, hvor hennes visepresident, Temer, deltok. Nå, mindre enn et år seinere, står Temer i fare for å bli avsatt.

Men Temer skal ikke stilles for riksrett. Deputertkammeret må med to tredels flertall godkjenne å sende riksadvokatens anklage til Høyesterett, den eneste domstolen som kan dømme presidenten. Dermed er det nok for Temer å samle 172 stemmer blant de 513 folkevalgte for å stanse en tiltale. Det er ikke godt å si hva som er verst av en president som siktes av riksadvokaten eller folkevalgte som lar ham gå fri.

Folkets stemme synes klar, viser ei meningsmåling fra Datafolha søndag. President Temer har støtte fra sju prosent av velgerne, 76 prosent mener at han bør gå av og 47 prosent sier at de skammer seg over landet sitt.

Temer har vært under mistanke for flere slags lovbrudd fra han ble innsatt som visepresident. Først for ulovlig finansiering av valgkampen sammen med Rouseff, men denne anklagen er nylig avvist. 7. mars i år hadde Temer et møte i president-boligen i Brasilia med to kjøtt-milliardærer, brødrene Joesley og Wesley Batista. De er tiltalt i den omfattende «Operasjon Bilvask», som har avslørt et vidstrakt korrupt nettverk i politikk og næringsliv, men de har forhandlet seg fram til mindre straff mot å samarbeide med påtalemakta. Til møtet med Temer hadde de tatt med en skjult lydopptaker. Den tidligere presidenten i Deputertkammeret, Eduardo Cunha, soner en dom på 15 års fengsel og sitter med farlig kunnskap om mange av landets politiske ledere. Joesley nevnte at han betalte «månedslønn» til Cunha i fengselet for å få ham til å tie. «Dette må du fortsette med. Greitt?» sier president Temer, ifølge opptaket.

3. juni ble en nær rådgiver av Temer og tidligere medlem av Deputertkammeret, Rodrigo Rocha Loures, fengslet. Politiet hadde filmet ham mens han mottok en koffert med en halv million reais – drøyt 1,4 millioner kroner – fra en utsending fra brødrene Batista i en pizza-restaurant i São Paulo. Temer hadde i opptaket fra mars utpekt Rocha Loures til å ta seg av den slags da Batista hadde bedt om politisk hjelp for å få gjennom dette og hint til hjelp for sitt biff-selskap. Ifølge riksadvokaten skulle pengene til Temer, og ifølge Batistas forklaring skulle dette beløpet betales ukentlig i ikke mindre enn 20 år.

Rocha Loures, «mannen med kofferten», som han kalles, hadde inntil like før han ble fengslet parlamentarisk immunitet som medlem i Deputertkammeret. Men han var bare varamedlem, og tapte setet der da Temer gjorde en tabbe ved å avsette justisminister Omar Serraglio, som gikk tilbake til Deputertkammeret. Temer prøvde å tilby Serraglio en annen taburett, men han avviste det og skjøv ut Rocha Loures, som dermed endte i fengsel.

Og det går nesten ikke en dag uten dårlige nyheter for Temer. Åtte av hans statsråder er under etterforskning. Mandag avslørte Luftforsvaret et helikopter med 500 kilo kokain om bord, som hadde lettet fra familie-godset til landbruksminister Blairo Maggi.

Om Deputertkammeret avviser å sende anklagen mot Temer fra riksadvokat Janot til Høyesterett, så er ikke slaget avgjort med dette. Janot ventes å utstede flere anklager mot Temer. Det dreier seg om å «motarbeide rettsvesenet» og «medvirkning i forbrytersk bande». Hver ny anklage må det stemmes over i Deputertkammeret. Neste år er det valg til hele Kongressen. Hvis folks sinne bobler over, er det ikke sikkert støttespillerne til Temer holder ut å verne ham når Janot sliter ut deres motstand med stadig nye anklager.

Etter mer enn et års sammenhengende politisk krise framstår Brasil som en «banan-republikk». Hvis medlemmene i Kongressen, hvor begge kamrene er fulle av korrupte folkevalgte, lar president Temer slippe unna, spørs det hva slags dom velgerne vil felle over dem til neste år. Kongressen har avsatt en folkevalgt president av politiske grunner, skal de da virkelig la en president som er anklaget for lovbrudd av riksadvokaten gå fri?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.