Bananer og ung kjærlighet

Gyldendal Tiden presenterte i dag en bukett av bokdebutanter på 16-17 år. Samtidig lanserte forlaget et nytt, interaktivt nettsted for barnebøker.

Tid og evighet, den første gangen - og hvordan ta vare på sin banan for å oppnå selvrespekt. Redaksjonssjef Einar Ibenholdt i Gyldendal Tiden var i formiddag stolt over å presentere Ragnhild Gylver, Ingvill Skjold Thorkildsen og Kristin Vollset, bokdebutanter og gymnaselever.

I dag lanseres også nettstedet barnebok.gyldendal.no, hvor barn blant annet kan lage sin egen historie i en forfattermaskin, møte månedens forfatter på nettet og snakke med andre barn og unge om bøker.

Spesielt vennskap

Ragnhild Gylver (16) har ikke noe problem med å tidfeste når boka hennes, «Knas», ble til: 21. desember 1997, omtrent klokken halv seks. - Da ble jeg oppringt av min svært foretaksomme norsklærer som, på grunnlag av en juletentamenstil, oppfordret meg til å satse på skrivingen min, sier Ragnhild.

Boka hennes handler om et spesielt nært vennskap mellom to jenter, som etterhvert utvikler et gjensidig avhengighetsforhold. Når Ragnhild ikke skriver, er hun engasjert i Amnesty, Juvente og PLAN og skriver i skoleavisen på Asker Videregående skole.

Teater og skriving

Mange nikket gjenkjennende på formiddagens pressekonferanse da Ingvill Skjold Thorkildsen (17) leste utdrag fra sin roman «Klara» om hvordan ei femten år gammel jente opplever julaften med familien og den seksuelle debuten.

Ingvill sammenlikner det å spille teater med det å skrive. - Det handler om å sette seg inn i andre mennesker, andre liv og andre situasjoner, sier hun. Ingvill bor i Bergen, hvor hun går i andre klasse på dramalinja.

Vår bananske utvikling

Bananer er Kristin Vollsets (17) originale utgangspunkt for debutboka. Hun vil ikke si stort om seg selv, annet enn at hun er utvekslingsstudent i Frankrike og bor på en knøttliten hybel. - Jeg skjønner ikke hva vitsen kan være med å fordype seg i utflytende detaljer om fritidsaktivitetene mine og hva som har inspirert meg til å skrive en bananbok, heter det i forlagets presseskriv. I alle fall handler boka om bananstadiene man går gjennom, og med en banan som kommentator som hele tiden setter fortellingene i «Bananboken» på plass.

ingrid.sande.larsen@dagbladet.no

UNG VÅR PÅ GYLDENDAL: Tre skoleelever romandebuterer. F.v. Ragnhild Gylver, Kristin Vollset og Ingvill Skjold Thorkildsen.