SUKSESS: Mikhailovskij-teateret er nå ute på en stor turne i USA. I hjemlandet Russland har de sørget for at de rike og vellykkende har fått en kulturell solskinnsplass der de kan vise fram sin rikdom i noble omgivelser. Foto:Mikhailovskij-teateret
SUKSESS: Mikhailovskij-teateret er nå ute på en stor turne i USA. I hjemlandet Russland har de sørget for at de rike og vellykkende har fått en kulturell solskinnsplass der de kan vise fram sin rikdom i noble omgivelser. Foto:Mikhailovskij-teateretVis mer

Bananmilliardær pøser inn penger og skaper scenens Chelsea

En bananmilliardær har på rekordtid bygget opp Russlands mest glamorøse ballettscene. I kulissene lurer Putin, nasjonalisme og storpolitikk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(ESSAYET): Mens verden fordømmer Vladimir Putin for hans umusikalske fremferd i Ukraina går det russiske kulturlivet klar av kritikken. Enn så lenge er det ingen som rasler med sanksjonssabler overfor musikere, forfattere eller dansere.

 Egentlig er det underlig, da den russiske balletten alltid har hatt nære forbindelser til makten, og vært brukt som reklameplakat i nasjonsbyggende hensikt. Slik var det i tsartiden; det vil si før Russland ble Sovjetunionen etter revolusjonen i 1917. Og fortsatt er det slik at den russiske balletten hører med når Putin skal fortelle verden om det nye Russlands fortreffelighet.

Vi så det klart og tydelig under åpningen av Sotsji-OL, da både Bolsjoj- og Mariinskij, landets to ballettgiganter hadde hovedrollene under den TV-sendte åpningsseremonien. Danserne tok et globalt TV-publikum med på en formfullendt, vakker og ytterst patriotisk reise gjennom Russlands historie.   

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn