Band Aid-video nominert til norsk verstingpris: - Støtende og avskyelig på alle måter

- Kjendiser kan ikke stoppe Ebola, skriver juryen.

(Dagbladet): «Band Aid 30 bidro til å spre misinformasjon og stereotype oppfatninger av Afrika som et miserabelt kontinent fylt med sykdommer. Ebolautbruddet fant sted i tre land i Vest-Afrika. Vi avskyr ideen om en gjeng med kjendiser som samles for å gi et inntrykk av at de redder hele Afrika fra Ebola. Videre dreier de hele saken over til å handle om seg selv. Videoen er særs støtende og forferdelig på alle måter. Kjendiser kan ikke stoppe Ebola.»

Slik omtaler årets «The Rusty Radiator Awards»-jury den sedvanlig kjendistunge Band Aid-videoen «Do They Know It´s Christmas» fra 2014. Låten fikk da terningkast 1 av Dagbladets anmelder. Nå er den altså nominert til en lite ettertraktet pris.

Se videoen øverst i saken.

- Smakløst
Sangen inneholder musikalske bidrag fra blant annet One Direction, Sam Smith, Ellie Goulding, Rita Ora, Chris Martin (Coldplay) og Bono (U2) som vi ser forent for å samle inn penger, samt øke bevisstheten rundt ebolaepidemien som herjet de Vest-Afrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea i 2014.

I åpningsscenen ser man en livløs og halvnaken afrikansk ebolapasient som løftes ut av et rom. I resten av bistandsvideoen dokumenteres kjendisene mens de spiller inn sangen i studio.

- Prosjektet er smakløst. Den syke kvinnen har ingen identitet, og man kan spørre seg om en vestlig pasient hadde blitt portrettert på denne måten. De fremstiller det som om hele Afrika er rammet av ebola, og at kjendisene samler seg for å redde afrikanerne fra sykdommen, sier visepresident i Studentenes og akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Martine Jahre til Dagbladet.

Internasjonal jury
SAIH står bak prisen som gis til den bistandsvideoen med størst og verst bruk av stereotypier. Jahre mener Band Aid 30 er et klassisk eksempel på det om beskriver som "White Saviour-complex".

OMSTRIDT:  Dette åpningsbildet er en av grunnene til at Band Aid 30 er nominert til prisen for verste bistandsvideo 2015. Foto: Band Aid 30
OMSTRIDT: Dette åpningsbildet er en av grunnene til at Band Aid 30 er nominert til prisen for verste bistandsvideo 2015. Foto: Band Aid 30 Vis mer

- Med det mener jeg klassiske bistandskampanjer fra de siste 30 årene der de hvite heltene tar vare på de hjelpesløse. Samtidig fokuserer de mer på seg selv enn selve saken, og det er heller tvilsomt at noen av dem hadde stilt opp uten all eksponeringen som følger med, forklarer nestlederen, og fortsetter:

- «The Rusty Radiator Awards» har en internasjonal jury og viser at slike fremstillinger fra bistandsorganisasjoner ikke er greit. Vi ønsker en debatt på hva som fungerer. De som nomineres til denne prisen kjenner man veldig fort igjen. De har ingen respekt for personvern og de bruker alle klisjeer som finnes.

- Ikke alle er hjelpesløse
Det deles også ut en pris for dem som er best i klassen. Der vektlegges blant annet nyansering, kreativitet og humor.

- Vi vil ha bakgrunnsinformasjon om individene. Det er viktig for oss at strukturene som ligger bak verdens fattigdom kommer frem. Det er ikke sånn at hele det Afrikanske kontinentet er hjelpesløst. Humor viser ofte å være virkemiddelet som når fram til dem som vanligvis ikke engasjerer seg, sier Jahre, som også erkjenner at Band Aid 30-prosjektet har bidratt positivt til kampen mot det dødelige viruset.

- De får mye donasjoner og bidro til engasjementet rundt ebola. Det er heller ikke sikkert at man ville funnet vaksinen uten denne oppmerksomheten, men på den andre siden skal det ikke så mye til for å gjøre det på en annen måte.

Band Aid 30 mottok rundt 13 millioner kroner i donasjoner på kun få minutter etter lanseringen i november 2014, skriver The Guardian.

- SMAKLØS VIDEO:  Det mener nestleder i Studentenes og akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Martine Jahre. Foto: SAIH
- SMAKLØS VIDEO: Det mener nestleder i Studentenes og akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Martine Jahre. Foto: SAIH Vis mer

Over 20 organisasjoner har siden den gang mottatt store pengegaver fra initiativet, melder Band Aid 30 på sine hjemmesider.

De nominerte:
Rusty Radiator 2015:
Band Aid 30 - «Do They Know It´s Christmas?»
Feed a Child - «One World Campaign» - Jack Stone
Humanitarian Aid Foundation - «Aid for African Children»

Golden Radiator 2015:
WaterAid: «If Men Had Periods - Manpons»»
White Helmets in Syria - «The Heroes And the Miracle Baby»
Kinderpostzegels - «Zalissa's Choice »
Seremonien holdes i Litteraturhuset i Oslo 17. november.