Band kastet ut fra hitliste

Jukset seg mot toppen.

(Dagbladet.no): Bandet The Modern er diskvalifisert fra den britiske nedlastingslista, etter at et fåtall personer hadde betalt for å laste ned hundrevis av deres låter, skriver BBC.

Bandets nye singel endte opp som nummer 13, men plasseringen blir ikke tellende.

- På grunn av overentusiastiske fans og bandets familie er et uakseptabelt antall plater bestilt per person på nettet, sier en talsmann for The Official Charts Company til BBC.

Juks koster lite

Om man ønsker å forsøke å jukse seg opp på nedlastingslista i Norge, trenger man ikke veldig mye penger. 

Men det er stor risiko for å bli oppdaget, ifølge bransjen selv.  

1. mars toppet Maria Menas «Just Hold Me» VGs nedlastingsliste. Låta hadde bare solgt 193 eksemplarer gjennom de tunge aktørene iTunes, MSN Music og CDON. I tillegg kommer salget gjennom Phonofile og the24.

Vanlig pris for en låt på nettet er 8 kroner.

DISKET FRA LISTA: For få personer kjøpte for mange eksemplarer av The Moderns siste singel. FOTO: PROMO
DISKET FRA LISTA: For få personer kjøpte for mange eksemplarer av The Moderns siste singel. FOTO: PROMO Vis mer

Øivind Svendby i GGF, som utarbeider lista for VG, sier til Dagbladet.no at de har kontrollrutiner for å forhindre juks.

- Vi har strenge kontroller for innhenting av data for å sikre at ingen kjøper opp sine egne låter.

- Ikke vanntett

Ifølge Svendby er det AC Nielsen - som henter inn majoriteten av tallene til nedlastingslista - som har ansvaret for kontrollen i samarbeid med rapportørene.

- Det ses blant annet etter unormale svingninger og antallet låter en enkelt person kjøper, sier Svendby.

VGs Topp 20 kombinerer salg av singler over disk og salg av nedlastede låter. Svendby vil ikke oppgi hvor mange singler det selges sammenliknet med nedlastede sanger for tida, blant annet fordi dette varierer fra uke til uke.

Helge Birkelund, portalsjef i MSN, sier at han tror det er vanskelig å lage en liste det er helt umulig å  manipulere. Men han mener det vil være vanskeligere med en nedlastingsliste, fordi kunden må registrere kredittkortet sitt eller betale gjennom telefonen. Derfor er det lettere å oppdage forsøk på juks.  

- Men man må være ydmyk nok til å si at det er umulig å lage en liste som er helt vanntett, sier han til Dagbladet.no.

Birkelund hevder også at nedlastingssalget øker uke for uke. Han anslår at drøyt 90 prosent av salget er av låter som er utenfor topp 10-lista.

Den alternative nedlastingslista Spor - som henter inn tall fra MSN Music, TV2 Lyd, Musikkonline og SOL Musikkdownload - finner du her.