«Band of Brothers»-oppfølger får kjempekritikk

Viser mørkere og mer tabubelagt del av krigen.

||| - De fløy inn helt ville rekvisitter, fra falske palmer til hele hus. Og da de endelig var ferdig med å rigge det opp, ble det klart at vi skulle sprenge alt sammen til himmels, sier James Badge Dale til Dagbladet.

Han spiller rollen som Robert Leckie i storserien «The Pacific» - den frittstående oppfølgeren til kjempesuksessen «Band of Brothers». Der sistnevnte serie fulgte et knippe soldater i Europa under 2. verdenskrig, er det stillehavskrigen som er i fokus denne gangen.

Første episode ble vist på HBO i USA i går - og har stort sett fått fantastiske kritikker.

Tabubelagt krigLikhetene mellom «The Pacific» og «Band of Brothers» er mange - begge er storslagne, sentimentale og godt skrevne beskrivelser av vennskap og samhold blant soldater, krydret med velkoreograferte beskrivelser av brutale slag.

Badge Dale mener likevel at «The Pacific» har andre kvaliteter enn  «Band of Brothers» - det er sider ved slagene i Stillehavet som er mørkere og mer tabubelagt enn krigen i Europa.

- Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men i USA er 2. verdenskrig synonymt med kampen mot Hitler. Når vi lærer om 2. verdenskrig på skolen, er det krigen i Europa vi snakker om.

- Hvorfor er det slik?

- Krigen i Europa hadde en tydelig fiende, og det var mye enklere og lage en enkel og tydelig heltehistorie. I Øst-Asia var det en prekær mangel på ressurser, sterke rasemessige motsetninger mellom amerikanere og japanere, og mye brutalitet på begge sider. Dessuten fikk jo hele krigen en særdeles tragisk utgang, med atombombene i Hiroshima og Nagasaki, sier Badge Dale.

Godt samholdSelv om «The Pacific» regnes for å være tidenes dyreste serie (milliardbudsjett for å lage ti episoder), er den på ingen måte veldig stjernedrevet. Produsentene (blant dem Tom Hanks og Steven Spielberg) ønsket seg relativt uerfarne navn til de viktigste rollene.

KOMMENDE TV-STJERNE?: James Badge Dale har hovedrollen i «The Pacific», og jobber også med en ny serie på kanalen AMC («Mad Men»). FOTO: SCANPIX/AP
KOMMENDE TV-STJERNE?: James Badge Dale har hovedrollen i «The Pacific», og jobber også med en ny serie på kanalen AMC («Mad Men»). FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

31 år gamle Badge Dale var før «The Pacific» mest kjent for å ha spilt agenten Chase Edmunds i tredje sesong av «24».

- Jeg tror de trengte ferske fjes og sultne skuespillere. Det fungerte. Skuespillerne ble utrolig glade i hverandre, og jobbet kjempegodt sammen, forteller han.

Nervøsiteten og stresset ved å være en uerfaren skuespiller på en gigantproduksjon som dette, kan også være nyttig når man skal spille livredd og forvirret soldat i en uoversiktlig krig.

- Ofte ble vi kastet ut i scener uten detaljinformasjon om hva som skulle skje. Man bør aldri sammenlikne en krig og en filminnspilling, for det er et hav av forskjell. Men det var hardt, vi var ni måneder i Australia på sitt varmeste. Det hadde ikke fungert med stjerner som hadde forlangt spesiell oppvartning, sier han.

Norgespremiere blir på Canal + i april. «The Pacific» skal også vises på NRK på et seinere tidspunkt.