Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bande på krykker

- Regner med slakt - VI er jo med! Nykommerne Johannes Joner, Kim Haugen og Nils Ole Oftebro håper at Olsenbanden virkelig tar siste stikk. Snart kommer de til en kino nær deg - på krykker.

«Olsenbandens siste stikk» har Norgespremiere på fredag. I dag ble representanter for den fjerde statsmakt, filmjournalistene, invitert til en forhåndsvisning av filmen.

La det være sagt: De som forventer en revolusjonerende film er nødt til å bli skuffet. Alt er der, fra «Jeg har en plan» via «Helmaks, Egon» til «Dustemikler, hengerumper og sosialister». Det eneste som manglet er Kjell alias Carsten Byhring som døde for et par år siden.

- Jeg er glad for at det ikke nevnes så mye i filmen, sier Aud Schøneman. Nå bor Valborg alene i huset sitt og har det bra.

- Den eneste gangen han nevnes er i hyggelige sammenhenger: «Åhh nå har vi det koschelig dere, her skulle'n Kjell vært, altså», foredrar Schøneman med Valborgsk tonefall.

Halter

Olsenbanden har aldri vært spesielt ungdommelige, men i denne filmen er de rett og slett gamle, det gjøres det heller ikke noen hemmelighet av. Dynamitt-Harry sleper rundt på ei krykke etter et sprengningsuhell i Romeriksporten, og Egon er ikke riktig så frisk når han traver avgårde med Benny pesende på slep.

Filmen gjør narr av svært aktuelle temaer. Brustad-bua blir destruert, Bondevik får passet påskrevet, og det harseleres friskt over de eldres situasjon. «Det er ikke no' farlig med meg så lenge jeg har tomflasker i huset» ifølge Valborg. Kritiske røster mener filmen er for aktuell.

- Vi lager filmen for dagen i dag, ikke for det historiske arkiv, forklarte Stein Roger Bull, produsent for filmen.

Håper på slakt

Olsenbanden har aldri vært kritikernes yndling, det har ikke hindret publikum i å strømme til. 300 000 må strømme til kinoen for at filmen skal gå i 0. Det er tre ganger så mange som en middels norsk kinosuksess.

Harald Heide Steen mener at Olsenbanden skal få råtten kritikk. Men Heide Steen er veteran i bande-sammenheng. Ferskingene Johannes Joner, Anders Hatlo og Kim Haugen vil ikke slaktes.

- Slakt?? VI er jo med! Gjenkjennelsen er viktig for publikum, sier Joner til Dagbladet :på nettet.

- Var det vanskelig å komme inn i «gjengen» med Aud og Arve. De behøvde bare å ta på seg kostymene fra siste film for å komme inn i rollen?

- Det er litt som å komme sist på en fest, men vi kom raskt inn i atmosfæren, sier Kim Haugen.

Gro som forbilde

Nils Ole Oftebro debuterer i Olsenbanden.

- Det er 30 år siden jeg gikk ut av teaterskolen, så det er jammen på tide, mener han.

Oftebro spiller en overspent departementsråd med stormannsgale trekk.

- Jeg har studert Gro Harlem Brundtland, forklarer han. Men jeg klippet håret for ikke å ligne for mye.

- Jeg ville egentlig hatt et stort bilde av henne på kontoret i stedet for Napoleon. Men det ville kanskje blitt for tydelig, spør han sedvanlig beskjedent.

FERSKE:: Kim Haugen, Johannes Joner, Anders Hatlo og Nils Ole Oftebro er ferske i bande-sammenheng, men tror ikke de skal slaktes.
PÅ TUR: Egon er ute av fengselet for absolutt siste gang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media