Filmfestivalen i Cannes

Banderas etter sykdommen: - Jeg må finne meg selv på ny

Å spille i Pedro Almodóvars siste film hjalp, mener skuespilleren.

GJENGANGERE: Antonio Banderas og Penélope Cruz har spilt i en rekke av Pedro Almodóvars filmer. Denne helgen var de to, og regissøren, tilbake på filmfestivalen i Cannes. Foto: Lionel Hahn / Pa Photos / Scanpix
GJENGANGERE: Antonio Banderas og Penélope Cruz har spilt i en rekke av Pedro Almodóvars filmer. Denne helgen var de to, og regissøren, tilbake på filmfestivalen i Cannes. Foto: Lionel Hahn / Pa Photos / ScanpixVis mer

CANNES (Dagbladet): — Jeg må bli en ny Antonio Banderas, sier skuespiller Antonio Banderas.

For to år siden fikk han et mindre hjerteattakk og ble i all hast fraktet til sykehuset. Nå er han i Cannes, med filmen «Pain and Glory», som er regissert av Pedro Almodòvar — og der han spiller en filmregissør som selv er hindret i å leve som han vil på grunn av smerten suges også mot stoffmisbruk i voksen alder.

MORSSKIKKELSE: Penélope Cruz' rollefigur er inspirert av regissørens mor.
MORSSKIKKELSE: Penélope Cruz' rollefigur er inspirert av regissørens mor. Vis mer

— Hva du er avhengig av, kan forandre seg i løpet av livet ditt, sier Banderas.

— Nå er jeg avhengig av å finne meg selv igjen. Denne filmen har hjulpet meg veldig. Pedro sa til meg at det er noe nytt i meg etter at jeg fikk denne slaget, og at det var noe jeg måtte vise frem i rollen, noe jeg måtte slippe tak imens jeg spilte.

Åpne rom i livet

Han spiller en variant av Almodóvar selv i den nye filmen: En middelaldrende, suksessrik, homofil filmregissør fra fattige kår, som ser tilbake på formende historier i livet. «Pain and Glory» er også en film om alt i fortiden som ikke er avsluttet eller avklart, mener Banderas.

ALTER EGO: Antonio Banderas spiller regissøren som har store fysiske og emosjonelle belastninger å bære på.
ALTER EGO: Antonio Banderas spiller regissøren som har store fysiske og emosjonelle belastninger å bære på. Vis mer

— Det er en film om rommene vi har latt stå åpne i livet vårt og som vi må lukke igjen, det være seg i møte med venner, familie, elskere, eller med filmkunsten. Det er kanskje derfor folk kjenner seg igjen i den, fordi så mange har erfaring med smerte.

Inspirert av moren

Skuespiller Penélope Cruz, som i likhet med Banderas har spilt i Almodóvars filmer i flere tiår, har i «Pain and Glory» fått i oppgave å spille en rolle som er inspirert av regissørens mor. Hun rakk å møte moren hans før hun døde.

— Det var så rørende, for det var da Pedro mottok en pris av kongen, sier hun.

— Og hun fortalte meg om hvor redd hun hadde vært da han begynte å lage film. Hun hadde vært så bekymret for ham, og jeg forstå mye om barndommen og ungdommen hans, og kvinnene han vokste opp med og kjærligheten og respekten han hadde for dem. Men da visste jeg ikke at han en dag ville spørre meg om å spille en rolle inspirert av henne.

Også Cruz kan kjenne på følelser av besettelse iblant.

— Jeg spilte i min første spillefilm da jeg var sytten, sier hun.

— Da siste innspillingsdag var over, tenkte jeg at hvis dette er siste gang jeg skal oppleve dette, så holder jeg det ikke ut. Jeg trenger å kjenne dette igjen, denne dype følelsen. Det er noe som gjør at jeg kan fortsette å lære. Jeg begynner på nytt hver gang, jeg innser at jeg er på vei inn i noe jeg ikke vet noe om. Det får meg til å føle meg ung, føle meg som en som fremdeles går i lære.

- Må oppleve spansk kunst

Både Cruz og Banderas fortsetter å vende tilbake til Pedro Almodóvar og filmene hans.

— Jeg har bodd i USA i tyve år, sier Bandears, som var gift med skuespiller Melanie Griffith, og har en datter med henne.

— Pedro har vært min lenke til spansk film. Men hvis vi skal kjenne det spanske folket må vi ha kjennskap til kunstnerne våre. Vi må lese bøkene til Federico García Lorca, se kunsten til Salvador Dali. Og hvis de som kommer etter oss vil forstå det virkelige Spania, forstå hva spanjolene har vært gjennom i de siste tiårene, må de se Pedro Almodóvars filmer.