Banderas og Binoche traff mirakel-gruvearbeiderne

Nå blir det film om de 33 som ble stengt inne i 69 dager i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dramaet fengslet en hel verden seinsommeren 2010. 33 arbeidere ble stengt inne, 700 meter under bakken, da deler av ei kopper- og gullgruve langt inne i Atacama-ørkenen i Chile kollapset.

I to uker holdt de seg i live på nødrasjoner inntil det ble opprettet kontakt med omverdenen. Først etter 69 dager under jorda kom gruvearbeiderne seg opp i sikkerhet.

Selvsagt må gruvehendelsen bli film, og i går møtte filmstjernene Antonio Banderas og Juliette Binoche personene de skal fremstille.

- Millioner av mennesker, inkludert meg selv, var limt til tv-en for å følge historien om disse menneskene som klamret seg til steinveggene i gruva i nesten 70 dager, med lite annet enn et håp om å se dagslyset igjen, sier Banderas.

Livets verdi Han skal spille Mario Sepúlveda, som ble gruvearbeidernes talsmann gjennom videoer som ble sendt til overflaten gjennom en tynn sjakt som ble den første livlinja opp til overflaten. Han fikk tilnavnet Super-Mario for sin ukuelige optimisme.

- De fikk erkjenne hvor viktig det er med rent vann, mat, synet av barna og hustruenes øyne - selve livets verdi, sier Banderas.

De to filmstjernene - som får følge av blant andre Gabriel Byrne i filmatiseringa - møtte de 33 gruvearbeiderne i presidentpalasset i Santiago. Det skjedde med hundrevis av filmfans bak barrikadene utenfor.

Sliter med traumer Binoche - kjent fra sin Oscar-belønnede rolle i «Den engelske pasienten» og fra fjorårets norsk-regisserte «Tusen ganger god natt» - skal spille en av de pårørende.

Alle arbeiderne ble mottatt som folkehelter da de kom hjem - men i ettertid har flere av dem slitt med traumer og lungeproblemer etter ukene under jorda. De har ikke mottatt store erstatningssummer, og flere av dem lever under magre kår.

Ifølge Sky News håper de den kommende filmen, titulert «The 33», regissert av meksikanske Patricia Riggen og produsert blant annet av en av folka bak «Apokalypse Nå», kan bidra med monetær støtte til familiene. 

Deler av filmen er allerede innspilt i ei gruve i Colombia; i februar starter opptak i den faktiske sammenraste gruva i Chile. Premiere er ventet i løpet av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer