Bandet som nekter å dø

a-ha er det eneste norske bandet som fortsatt kan fylle en fotballstadion med hylende fans. Nå har de holdt på i snart 20 år, og gjør seg klar for Ullevaal.

Det er ikke noe smålåtent over turnéåpningen til Norges hittil eneste supergruppe. 8. juni starter Morten, Pål og Magne Norges-turneen med en konsert på Ullevaal stadion. Ikke spesielt beskjedent i norsk sammenheng, men så er de trolig det eneste norske bandet som klarer å fylle en så stor arena.

Den siste plata deres «Forever Not Yours» fikk terningkast 5 av en begeistret Dagblad-anmelder.

På turneen for to år siden var Briskeby oppvarmingsband.

<> a-ha i kortversjon <> Etter nedleggelsen av hobby-bandet Bridges (rakk å gi ut LPen «Fakkeltog» i 1980), dannet Pål Waaktaar (f. 1961) og Magne Furuholmen (f. 1962) fra Manglerud a-ha sammen med Asker-gutten Morten Harket (f. 1959) i 1982. Reiste til London tidlig i 1983 for å prøve å prøve lykken. Etter flere sulteperioder møtte de manager Terry Slater, og mot slutten av \'83 sikret de seg kontrakt med Warner. Debutsingelen «Take On Me» ble lansert i oktober 1984, men maktet ikke å nå hitlistene. Plateselskapet ga imidlertid ikke opp, og en banebrytende animasjonsvideo signert Steve Barron til den nette pris av 100 000 pund gjorde susen. Låta ble en kjempehit på MTV, og resten er norsk pophistorie - så langt den eneste virkelige verdenssuksessen et norsk band har opplevd.

Som første norske gruppe nådde a-ha førsteplassen på Billboards singelliste. Albumet «Hunting High and Low» ble en suksess over hele verden, og a-ha med den billedskjønne Harket i spissen ble popidoler over hele verden. Inntil Aquas ankomst var A-ha udiskutabelt Norges største popsuksess gjennom tidene med sine 20 millioner solgte plater, 8 MTW Awards og utallige hitsingler på 80-tallet og inn i første halvdel av 90-tallet.

Framførte også tittelmelodien til James Bond-filmen «The Living Daylights» (1987). Avsluttet karrieren, foreløpig, med en serie gigantiske konserter i Sør-Amerika i 1993. Denne turneen ble dokumentert av Lauren Savoy på videoen «Live In South America». Comeback under Nobelkonserten i Oslo Spektrum 11. desember 1998 der de framførte «Summer moved on».

Comebackalbumet «Minor Earth, Major Sky» (2000) førte ikke bandet tilbake til gamle høyder. Albumet fikk terningkast tre i Dagbladet, og ble beskrevet som «karakterløst», «anonymt» og «gammelmodig». Allikevel har albumet solgt godt sammenlignet med forgjengeren «Memorial Beach». Mens 93-albumet solgte omtrent 750 000, har «Minor Earth, Major Sky» forlengst passert millionen.

«Minor Earth, Major Sky» floppet imidlertid stort i a-has gamle fan-marked Storbritannia - til tross for at britiske musikkritikere jublet og rangerte albumet som det 29. beste i verden i 2000. I andre europeiske land og i Japan gjorde platen det bedre, og bandet gjennomførte flere store konserter vårparten 2001. Bandet åpnet blant annet fotballhallen Valhall i Oslo som konsertsal, og fylte hallen, som rommer 13 000 tilskuere, to dager på rad.

<>2002 albumet «Forever Not Yours» får strålende kritikker, og gruppa forbereder sommerens turné.
I dag avslørte a-ha hvilke andre band som skal stå på scenen under turnéåpningen. Danske Sayvia og svenske A Camp med Nina Persson i spissen skal varme opp for Harket & Co i sommer.

På Ullevaal-konserten får A-ha med seg den unge Bergens-kometen Sondre Lerche.

Veteraner

For 19 år siden begynte pop-eventyret for a-ha. I januar 1983 dro tre unge menn til London for å søke lykken. De fikk etterhvert en manager, Terry Slater. Ved tredje lanseringsforsøk kom gjennombruddet takket være en spesiell video. For første gang kombinerte man tegnefilm og vanlig film i en musikkvideo. «Take on me» gjorde a-ha til Norges første og hittil eneste super-gruppe.

I 10 år herjet de listene, skrev filmmusikk til James Bond-filmen «Living Daylights» og fikk tenåringsjenter til å besvime. I 1993 var de indre spenningene så store, platesalget så dårlig og lysten på å gjøre noe annet. a-ha gikk over i historien, trodde vi.

Comeback-gutta

For sju år med egne prosjekter, Savoy og kunstutsillinger på Henie-Onstad kunstsenter var åpenbart nok. For to år siden kom comeback-plata «Minor Earth, Major Sky» som fikk lunka mottakelse.

Men mottakelsen på fjorårets storkonserter var alt annet enn lunka. a-ha var tilbake, like store som før.

Til sommeren braker det løs igjen.

STILL GOING: De godt voksne pop-heltene legger ut på ny turné i sommer.