Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Banebrytende prosjekt

Noman skal få opp leselysten blant minoritetsungdom.

(Dagbladet.no): Fredager i april inviterer Foreningen les ungdom fra tre av de største ikke-vestlige språkgruppene i Norge til samlinger på Litteraturhuset i Oslo.

Der skal ungdommene selv få sette ord på hvordan lærere og litteraturformidlere bedre kan stimulere deres leselyst.

Prosjektet har fått navnet «Leselyst - lost in translation?», og støttes av Norsk Kulturråd.

Gruppen som ressurs

- Prosjektet har bakgrunn i leseundersøkelser blant norsk ungdom, der gutter og elever med minoritetsbakgrunn kommer dårligst ut. Media har fokusert mye på dette, noe som har vært med på å stigmatisere. Bildet er imidlertid sammensatt, og vi vil fokusere på gruppen som en ressurs, forteller Ketil Kolstad i Foreningen les til Dagbladet.no.


Formålet med samlingene er tredelt.

De skal gi deltakerne lystbetonte møter med forfattere og formidlere, presentere litteraturen og litteraturformidling som et mulig karrierevalg for å sikre kulturelt mangfold i bransjen, og gjennomføre workshops der ungdom selv får definere hva de opplever som hindre til leselysten, og foreslå hvordan disse kan overkommes.

Vil motivere

GLEDER SEG: Noman Mubashir er en av tre forfattere som skal stimulere leselysten blant minoritetsungdom. Det hele skjer fredager i april på Litteraturhuset i Oslo, med en samling for hvert av språkene urdu, arabisk og somali. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
GLEDER SEG: Noman Mubashir er en av tre forfattere som skal stimulere leselysten blant minoritetsungdom. Det hele skjer fredager i april på Litteraturhuset i Oslo, med en samling for hvert av språkene urdu, arabisk og somali. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Minoritetsungdom med urdu, arabisk og somali som morsmål får hver sin samling, der henholdsvis Noman Mubashir, Walid al-Kubaisi og Saynab Muhammud kommer for å snakke om og lese fra både egne og andres bøker.


- Jeg har vokst opp i et hjem med mye bøker, med foreldre og søsken som har lest masse. Det er jeg veldig glad for i dag, og derfor synes jeg det er kjempeflott hvis jeg kan motivere andre til å lese og skrive mer. I dag blir man lett passiv med tv og internett, det merker jeg godt på meg selv også, men bøker stimulerer tankene på en helt annen måte, sier Noman Mubashir om deltakelsen sin til Dagbladet.no.

I tillegg til å møte de tre forfatterne, vil alle ungdommene som deltar kunne foredras om kebabnorsk av Andreas E. Østby, og oppleve et litterært komistunt ved Hanna Wozene Kvam.

Nasjonal kampanje

Erfaringene fra workshopene spesielt og samlingene generelt skal senere brukes når prosjektet utvides til en nasjonal kampanje til høsten.

Det skjer i forbindelse med Foreningen les\' allerede etablerte aksjoner, «tXt» for ungdomsskoleelever og «rein tekst» i den videregående skolen.

- tXt når ut til 160 000 elever i ungdomsskolen, det vil si nesten alle, og kampanjen vil være synlig på flere måter. Blant annet vil en tekst på hvert av de tre språkene inkluderes i pocketbøkene som distribueres gjennom aksjonen. Dette er et banebrytende prosjekt, og noe som stadig har blitt etterlyst av tospråklige elever vi har snakket med i skolen, sier Kolstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media