Baneheia-spørsmål som må besvares

Ny dokumentarserie forteller historien om en av norgeshistoriens verste kriminalsaker.

BANEHEIA: En ny dokumentarserie om Baneheia-saken reiser flere spørsmål. Foto: DISCOVERY
BANEHEIA: En ny dokumentarserie om Baneheia-saken reiser flere spørsmål. Foto: DISCOVERY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Baneheia-saken» i Kristiansand er en av vår tids verste kriminalsaker. Den preget mediebildet i flere år da den pågikk, og sakens vonde karakter førte til at media fulgte et kollektivt råd om å ikke omtale detaljene rundt selve ugjerningene.

8 år gamle Stine Sofie Sørstrønen og den to år eldre Lena Sløgedal Paulsen var fredag 19. mai 2000 i Baneheia for å ta et kveldsbad de aldri returnerte fra. Fire måneder seinere blir kameratene Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen pågrepet for voldtekt og drap av de to jentene.

For de fleste som fulgte saken fra avisene og nyhetssendingene den gang da virket saken opp og avgjort ganske umiddelbart etter at de to guttene ble arrestert og etter hvert siktet i saken. Jan Helge Andersen tilsto, Viggo Kristiansen nektet. Andersen ble felt av et kjønnshår funnet på åstedet og snakket etter hvert Kristiansen inn i saken som den aktive part.

Omstridt mobilbevis

Viggo fortsatte å nekte, men saken virket låst da kriminalsjef Arne Pedersen seinere kunne presentere biologisk materiale som han mente med 100 prosent sikkerhet knyttet begge personene til åsted og gjerningene. Selv om DNA-beviset senere ble korrigert til å ikke være like sikkert som først antatt - funnene kunne passe til over 50 prosent av Norges mannlige befolkning, ble det benyttet til å verifisere Andersens fortelling om to gjerningsmenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer