Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Sparing:

Bankene svikter barna

Når kontantene er borte, hvordan skal barna lære om pengenes verdi?

PÅ VEI UT: Kontanter er på vei ut. Det er synd, ifølge artikkelforfatteren, siden det å gi barna et beløp de selv kan forvalte og prioritere gir god læring og et godt utgangspunkt for at de skal kunne ta gode økonomiske valg i fremtiden. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
PÅ VEI UT: Kontanter er på vei ut. Det er synd, ifølge artikkelforfatteren, siden det å gi barna et beløp de selv kan forvalte og prioritere gir god læring og et godt utgangspunkt for at de skal kunne ta gode økonomiske valg i fremtiden. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har et problem. For ikke lenge siden tapte jeg en diskusjon med 6-åringen i huset om hvorvidt han skyldte meg penger for en pakke orbeez, eller om jeg skyldte ham for x antall uker med ukepenger.

Takk og pris for at diskusjonen ikke gikk over til å dreie seg om det faktiske beløpet jeg skylder ham. Der slapp jeg billig unna.

Som økonomisk rådgiver med særlig kunnskap om gjeldsproblemer er jeg klar over viktigheten av å starte tidlig med å lære barna gode pengevaner, og at det er vi som foreldre som er de viktigste læremesterne for de unge.

Eksperter anbefaler å gi barn ukepenger slik at de skal forstå sammenhengen mellom forbruk og sparing. Å gi barna et beløp de selv kan forvalte og prioritere gir god læring og et godt utgangspunkt for at de skal kunne ta gode økonomiske valg i fremtiden.

Så da skulle man kanskje tro at hjemme hos oss lå 50-lappen klar til utbetaling hver lørdag med en liten formaning om å spare en del av det? Vel, det var planen da jeg fikk barn. Jeg skulle gjøre alt det riktige. Så enkelt ble det imidlertid ikke. Jeg prøvde lenge. Det skal jeg ha.

Problemet er bare at ukepengeordningen er avhengig av en innretning som knapt er i bruk lenger, og som i grunnen aldri har vært en vesentlig del av min egen økonomi: Kontanter.

Og jeg er ikke alene. Jeg tør påstå at det trolig bare tre grupper i Norge som fortsatt bruker kontanter i dag: Eldre over 80 år, kriminelle og ivrige småbarnsforeldre som prøver å lære barna et og annet om penger.

Kontantbruken i Norge stuper i takt med at bankene slåss om å levere de beste digitale løsningene til kundene. Med unntak av for en gruppe: Barna.

Barna er fremdeles henvist til sparegrisen med klingende mynt. Og særlig de yngste. Men når kontantene i praksis er borte, hvordan skal barna da lære om pengenes verdi?

Det er ikke lett å forstå noe du ikke kan ta og føle på, det er enda vanskeligere å forstå noe du ikke engang kan se.

Her svikter bankene barna.

De fleste bankene tilbyr riktignok sparekonto til barn, og noen tilbyr også kort. Men dette gir ingen læring i seg selv.

Barn trenger å forstå at sparepengene vokser, selv om de ikke ser de. De trenger muligheten til å sette sparemål og få illustrert hva som skal til for å nå de. De trenger muligheten til å kunne sjekke hvor mye og hva de har brukt penger på.

De trenger å trene på kjøpssituasjoner under trygge rammer. De trenger frihet til å gå på kiosken alene og kjøpe is en varm vårdag. De trenger å se at pengene forsvinner umiddelbart når de er brukt. De trenger at foreldrene følger med og setter grenser for pengebruken.

Først og fremst trenger de gode digitale løsninger som rommer alt dette.

En uhøytidelig og rask gjennomgang av norske bankers tilbud til barn er nedslående. Kun et fåtall av bankene har utviklet relativt gode produkter til barn.

Sparebank1 og Danske Bank går i front med sine apper «Spink» og «Lommepenger». Hos resten er det heller skralt. Etter å ha vært i kontakt med flere later det heller ikke til at dette er noe bankene prioriterer. Noen viser til at barna får tilgang til en begrenset versjon av voksen-appen deres.

Det er ikke godt nok.

Hvis vi som foreldre skal kunne lære barna våre gode pengevaner for fremtiden trenger vi hjelp fra bankene.

Barna er deres fremtidige kunder, det er på tide at dere begynner å ta de på alvor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!