DEBATT

Coronaviruset:

Bankenes sanne ansikt

Jeg vil bytte bank hvis min bank ikke hører på folket.

DUGNAD: Storting, regjering og Norges Bank har hørt vårt nødrop. De vil hjelpe. Men bankene vil ikke bidra.
DUGNAD: Storting, regjering og Norges Bank har hørt vårt nødrop. De vil hjelpe. Men bankene vil ikke bidra. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

Vi opplever den største krisen landet har vært i siden krigen. De økonomiske konsekvensene vil være enorme. Eksperter spår at det vi ta flere tiår før vi er tilbake på de økonomiske nivåene vi hadde bare for tre uker siden.

Våre folkevalgte står samlet og gjør alt de kan for å dempe skadevirkningene. Vi står samlet og gjør hva vi kan. Vi holder hos hjemme. Vi hjelper hverandre. Vi handler for de som er i karantene. Aldri har ordet dugnad hatt større betydning. Alle tar sin del av dugnaden.

Alle utenom en gruppe. Bankene. Ikke bare tradisjonelle banker men også de som tilbyr forbrukslån med skyhøy rente og de som tilbyr kredittkort med opp mot 25 prosent renter. Det er over 500 000 nordmenn med slike kredittkort og det er over 175 000 nordmenn som har store forbrukslån med minimum tre ganger så høy rente som boligrenten. Samlet for alle disse långiverne er at de ikke ønsker å delta i noe dugnad.

Skyldes dette at de selv sliter? Vil banker gå konkurs?

Nordea har inntekter på cirka 110 milliarder kroner og et resultat på cirka 44 milliarder kroner. DNB har 55 milliarder i inntekter og 25 milliarder i resultat. DNB har eiendeler for over 2 000 milliarder kroner. Bank Norwegian som er noen av de mest aggressive på kredittkort skal gi en halv milliard krone i utbytte til sine aksjonærer i år etter et rekordhøyt resultat i fjor på 2,6 milliarder kroner.

Bankene i Norge er bunnsolide. De har tjent særdeles gode penger på deg og meg i mange år. Forrige krise vi hadde i Norge var finanskrisen. En krise nettopp skapt av banker. Den gang var bankene avhengig av oss, staten, for å overleve. Nå er det vi som er avhengig av bankene for å overleve. For mange av oss er alle inntekter blitt borte over natten.

Jeg driver et lite management selskap som har 17 profiler/artister hvor alle bestillinger og bookinger frem til sommeren ble kansellert på fem timer torsdag 12 mars. Vi er et lite selskap som trolig vil overleve, men ikke sikkert. Men flere av de vi jobber for har nå ikke penger frem til påske. Dette er personer som har lån på bil, bolig og forbruk. For mange hadde det hjulpet med redusert rente på sitt kredittkort eller forbrukslån. Det er den enkleste veien til likviditet for mange.

De folkevalgte har gjort mye for å bedre situasjonen. Norges bank har satt ned renten til 0,25 prosent fra 2,0 prosent. Dette for å gjøre det enklere nettopp for de som nå har mistet alle inntekter over natten.

Storting, regjering og Norges Bank har hørt vårt nødrop. De vil hjelpe. Men bankene vil ikke bidra. Vi, Norge, måtte redde bankene for 10 år siden, men det å redde oss når vi trenger hjelp i noen uker vil de ikke bli med på.

Bankene selv mener de gir oss masse hjelp ved å gi avdragsfrihet i noen måneder. Avdragsfrihet kan hjelpe noen, men for bankene så er det en hjelp som beriker de selv. Når du ikke betaler avdrag i en periode så må du betale renter av et høyere beløp. Renter som tilfaller bankene. Bankene gir deg hjelp som hjelper dem.

Min far lærte meg at det mye bedre å starte en bank enn å rane enn bank. Profitten vil være langt større ved å drive enn å rane. Det ligger mye i dette. DnB som nettopp presset kundene siden gjennom en lang rettsprosess hvor de tapte for å ha lurt sine kunder burde kanskje tenkt at omdømme deres kunne med fordel trengt litt reparering? Kanskje landets største bank burde tenkt at vi har tjent milliarder på våre norske kunder i titalls av år, nå trenger de oss. Mer enn noen gang.

Det er ikke nå vi skal være gjerrig. Det er nå vi skal være med på dugnaden og lytte til regjering, Storting og folket. Vi skal hjelpe våre kunder ut av denne krisen som våre kunder hjalp oss. Vi skal ikke kapitalisere ved å utsette rentenedsettelse til 01 mai.

Det er ofte i kriser den samme identiteten kommer til syne. De banker som setter ned renten mindre enn Norges Bank og som velger vente med å sette ned renten til mai, viser sitt sanne ansikt. Jeg vil bytte bank hvis min bank ikke hører på folket og blir med på dugnaden. Jeg oppfordrer andre med banklån om å gjøre det samme.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer