«Top Gun: Maverick»:

Banker originalen

Oppfølgeren til den verdenskjente filmserien «Top Gun» får solide anmeldelser av både publikum og anmelderne.

IMPONERENDE: «Top Gun: Maverick» er blitt den beste versjonen av seg selv, mener Dagbladets anmelder. Video: Paramount Vis mer
Publisert

36 år etter «Top Gun» gjorde sitt inntog på kinolerretet er Tom Cruise igjen klar for å gjenta rollen som Pete «Maverick» Mitchell.

Etter ei uke på kino har «Top Gun: Maverick», regissert av Joseph Kosinski, fått solide anmeldelser av både publikum og kritikere.

Filmen er på topp over de mest besøkte filmene på norske kinoer, og så langt har 131 000 publikummere tatt turen til kinosalen for å se Tom Cruise gjenta sin rolle som jagerflypiloten Maverick.

Det er heller ikke bare det norske publikummet som vil se oppfølgeren til den legendariske filmen fra 1986. Filmen tjente inn hele 156 millioner dollar (1,5 milliarder kroner) i løpet av den første åpningshelga i USA, skriver CNN.

Hollywood Reporter skriver at åpningshelga til filmen er karrierebeste for Tom Cruise, og at det er første gang en film han har spilt i har tjent inn over 100 millioner dollar i løpet av en åpningshelg. Til sammenlikning tjente originalen fra 1986 inn totalt 176,78 millioner dollar på verdensbasis, ifølge Box Office Mojo.

ACTIONHELT: Tidligere kulturminister Abid Raja så fram til å møte hollywood-skuespiller Tom Cruise, under innspillingen av «Mission Impossible 7». Reporter: Christopher Pahle Vis mer

Topphemmelig oppdrag

Originalen fra 1986 var filmen som bidro sterkt til at Cruise er der han er i dag. I «Top Gun: Maverick» følger vi Maverick over tretti år etter filmen fra 1986 sluttet. Han er nå testpilot for det amerikanske forsvaret, og har unngått forfremmelse for å fortsette å fly. Men fortsatt kjenner han på skyldfølelse for da co-piloten hans, Goose, mistet livet for 30 år siden. Han returnerer til Top Gun-skolen der han skal forberede teamet sitt til et topphemmelig og umulig oppdrag. Men som en del av teamet er Gooses sønn Rooster, som ikke har glemt farens død for 30 år siden.

Maverick har bare tre uker på seg til å gjøre gruppa forberedt til et krevende oppdrag der en hemmelig installasjon hos en av NATOs fiender er i stand til å anrike uran.

TILBAKE: Tom Cruise er nok en gang tilbake i rollen som kaptein Pete «Maverick» Mitchell i «Top Gun: Maverick». Foto: Paramount Pictures
TILBAKE: Tom Cruise er nok en gang tilbake i rollen som kaptein Pete «Maverick» Mitchell i «Top Gun: Maverick». Foto: Paramount Pictures Vis mer

- Gåsehud

Filmen ser også ut til å være en suksess blant publikummere. Ifølge filmdatabasen IMDb har «Top Gun: Maverick» en rangering på 8,7 av 10 poeng. Til sammenlikning hadde «Top Gun» fra 1986 en rangering på «bare» 6,9 av 10 poeng på IMDb.

Det er ikke alltid anmeldere og publikum ser ut til å være unisont enige om en film er god eller dårlig, men denne gangen ser det ut til å være stor enighet om kvaliteten på «Top Gun: Maverick».

På filmnettsida Rotten Tomatoes, som samler en rekke anmeldelser av filmer, har filmen en rangering på 97 av 100 mulige poeng blant anmelderne.

En av dem som er begeistret er Dagbladets anmelder Christopher Pahle som kaller «Top Gun: Maverick» «umiddelbar gåsehud», og gir filmen terningkast seks.

Han mener filmen strekker seg langt for å bli den beste versjonen av seg selv.

- Her skal G-kreftene pushes til det ytterste fra første stund, da de velkjente, tunge synth-gongongene gjaller på lydsporet og nakkehårene strekker seg mot himmelen, skriver Pahle, og fortsetter:

- For i «Top Gun: Maverick» står ikke G-en bare for gravitasjon, men gåsehud. Og den er like umiddelbar og uunngåelig som en naturlov.

- Adrenalinfest

En annen som også er full av lovord om filmen er anmelder i NRK Filmpolitiet Birger Vestmo. I sin anmeldelse kaller han Top Gun: Maverick «en luftig adrenalinfest av de sjeldne», og triller terningkast fem.

Anmelder Mark Kermode i den britiske avisa The Guardian har også flere lovord om filmen, og spesielt Cruise.

- Tom Cruise er tilbake og gjør det han gjør best - viser fram sitt søte/gale superstjerne-smil og flexer sin bisarre tidløse kropp i en iøynefallende storfilm som, til tross for alle sine tåpelige macho-utspill, likevel klarer å ta pusten fra deg, for helvete, skriver Kermode.

Anmelder i BBC, Nicholas Barber, mener filmen er bedre enn originalen.

- Med en smartere historie, morsommere dialog og kvalmefremkallende luftstunts, Top Gun: Maverick overgår originalen fra 1986, skriver Barber.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer