Valg 2021:

Banker TV 2

Valgnatta endte med en klar vinner, både politisk og i TV-kampen.

SEIER TIL AP: Årets stortingsvalg er over og Jonas Gahr Støre er valgets seierherre og Arbeiderpartiet er nå landets største parti. Flere partier gjør et brakvalg, mens andre gjør det dårlige enn på mange år. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under mandagens valg ble det tidlig klart at Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister. Det ble likevel et stort drama i kampen om sperregrensa, der det lenge var knyttet stor spenning til om både Venstre, MDG, Rødt og KrF skulle komme over fire prosent.

Både Rødt og Venstre klarte dette, med verken KrF eller MDG kom over den «magiske» grensa på fire prosent, og havnet dermed under sperregrensa.

Spenning

Det ble en lang dag, kveld, og natt for NRK og TV 2s programledere i går. Det samme gjaldt også for mange av TV-seerne.

NRK og TV 2 hadde hver sin valgsending fram til kveldens debatt på Stortinget etter midnatt, da kanalene hadde samsending.

På begge kanalene var både gjester og tallanalytikere til stede, og utegående reportere hadde stemningsrapporter fra blant annet valgvakene underveis i sendinga.

Det ble altså ikke bare en kamp om politikken, men også en kamp om TV-seerne.

DRAMA: Her ser Lan Marie Berg MDG falle under sperregrensa på direkten. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Ivan Larson / Dagbladet TV Vis mer

NRK vant TV-valget

Tall Dagbladet har hentet inn fra TV 2 viser at seertallene for sendinga var på 129 000 seere. Valgnatta hadde samsending på både TV 2 og TV 2 Nyhetskanalen. For TV 2 og Nyhetskanalen tilsvarer det en andel på 20,4 prosent. Sammenliknet med forrige stortingsvalg er det en liten nedgang for TV 2 og Nyhetskanalen på i underkant av to prosentpoeng.

For NRK 1 sin del var 1,9 millioner seere innom sendinga i perioden 19:30-01:50. Gjennomsnittet for denne perioden var på 638 000 seere.

I perioden var NRKs andel på det høyeste mellom klokka 23 og 01:50 med 72,1 prosent, og på det laveste mellom klokka 19:30 og 21, med 51,7 prosent.

- Vi er svært tilfreds med valgnatta, og ser at vi store deler av kvelden ligger tett opp mot en million seere. I tillegg kommer de som fulgte oss på digitale plattformer. Den nervepirrende kampen rundt sperregrensen var nok med å holde spenningen oppe, sier redaktør Knut Magnus Berge til Dagbladet.

Berge sier videre:

- Jeg synes vi klarte å fange den dramatikken, formidle alle høydepunkter gjennom kvelden både nasjonalt og ute i distriktene med folk i studio som kunne tolket tallene, sier han

- Veldig fornøyd

Til tross for at NRK lå milevis foran TV 2, mener likevel nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 at de har grunn til å være fornøyd med gårsdagens sending og viser til at de øker i markedsandel sammenliknet med 2017, skriver Kampanje.

- Dette er en sending vi vet NRK alltid er mye større enn oss på. Det er vi forberedt på. Men vi i TV 2 har et fokus på å treffe med prognosene. Vi skal være best på tall når de slippes klokka ni. Og vi var nærmest valgresultatet, og det er vi stolte av. Jeg er veldig fornøyd med den innsatsen og sendingen vi har, sier Solbrække til Kampanje.

Hun sier videre at TV 2 var forberedt på at NRK skulle vinne kampen om TV-seerne.

- Det er bare å gratulere flinke folk i NRK, men dette var vi forberedt på. Vi mener vi dekker valget på TV 2-måten og har fokus på å lage den beste sendingen for nettopp våre seere, sier Solbrække.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer