Bankraner og poet

Den lærde historikeren og gode skribenten vil forklare hvordan Stalin ble Stalin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Biografien «Stalin» med undertittelen «Den røde tsarens hoff», var på 820 sider. Denne nye boka om den unge Stalin er på 500. Til sammen blir det 1 320 sider om Lenins etterfølger? Er det for mye? Nei, den russiske revolusjonen er en historisk begivenhet det er umulig både å forholde seg likegyldig til og bli ferdig med når man først er blitt grepet. Den var et historisk vannskille som alle dannede mennesker må forholde seg til. Det er faktisk ikke usannsynlig at Simon Sebag Montefiore vil kunne skrive enda ei bok om Stalin som går mer inn på hans politiske skrifter og standpunkter. Denne nye boka inneholder et etterord, kalt krediteringer, som må være noe av det lengste som er skrevet i sjangeren. Det viser til fulle hva slags biografisk storindustri Simon Sebag Montefiore står i spissen for.

Anekdoter

Etterordet skaper inntrykk av at ikke bare er alle steiner er vendt, men at det er gjort flere ganger. Alle ledende eksperter på området er blitt konsultert og har saumfart manuskriptet etter feil og unøyaktigheter, likevel er det ikke blitt tannløst og forsiktig. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Også bak lanseringen av bøkene ligger det publisistisk beregning, godt forleggeri og en suveren og verdensomspennende medietekke. Simon Sebag Montefiore er imøtekommende, også i lille Norge setter han av en kveld i en halvprivat regi til å være sammen med anmeldere. Nå kan det selvsagt være et spørsmål om kritikere bør bearbeides på denne måten og om de bør møte opp. Poenget her er at også i slike sammenhenger stortrives Sebag Montefiore. Han elsker sitt emne og sine lesere, men så gir han da også biografipublikummet det de elsker; nye kilder og anekdoter, han lar personene snakke og gjør historien levende og nærværende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer