Bankranerforfatter trekker seg tilbake etter enorm suksess

Aktuell med oppfølger til Shantaram.

TREKKER SEG TILBAKE: Suksessforfatter Gregory David Roberts trekker seg tilbake fra offentligheten. Foto: Scanpix
TREKKER SEG TILBAKE: Suksessforfatter Gregory David Roberts trekker seg tilbake fra offentligheten. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg må være i et kreativ sølibat, forteller Goregory David Roberts.

Den newzealandske bankraneren og forfatteren ble verdenskjent etter at debutboka hans «Shantaram» fra 2003 ble en gedigen suksess, oversatt til tjue språk.

Historien i boka er lagt til den mørke og kriminelle slummen i millionbyen Bombay. Romanen er delvis selvbiografisk og gir innblikk i live forfatteren hadde etter han hadde rømt fra et australsk høyrisikofengsel og gjemte seg i verdensmetropolen på åttitallet.

I India hadde Roberts småroller i Bollywood-filmer, arbeidet som lege i slummen, satt i fengsel, ble rekruttert av mafiaen og smuglet deretter våpen for mujahedin i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen.

Hele hans oppsiktsvekkende reise fra å være en heroinavhengig bankraner i Australia til å bli en betrodd kriminell i den indiske slummen, er beskrevet i boka.

Fikk suksess De rå fortellingene i debutboka ble til en rå suksess for forfatteren.

Goregory David Roberts reiste verden rundt og promoterte boka i åra etter slippet. I Norge gjorde han blant annet en mye omtalt Skavlan-opptreden, da han i studio sammen med Odd Nerdrum tilbød seg å sone dommen til den skattefusk-dømte norske kunstneren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.