Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bankranerforfatter trekker seg tilbake etter enorm suksess

Aktuell med oppfølger til Shantaram.

TREKKER SEG TILBAKE: Suksessforfatter Gregory David Roberts trekker seg tilbake fra offentligheten. Foto: Scanpix
TREKKER SEG TILBAKE: Suksessforfatter Gregory David Roberts trekker seg tilbake fra offentligheten. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg må være i et kreativ sølibat, forteller Goregory David Roberts.

Den newzealandske bankraneren og forfatteren ble verdenskjent etter at debutboka hans «Shantaram» fra 2003 ble en gedigen suksess, oversatt til tjue språk.

Historien i boka er lagt til den mørke og kriminelle slummen i millionbyen Bombay. Romanen er delvis selvbiografisk og gir innblikk i live forfatteren hadde etter han hadde rømt fra et australsk høyrisikofengsel og gjemte seg i verdensmetropolen på åttitallet.

I India hadde Roberts småroller i Bollywood-filmer, arbeidet som lege i slummen, satt i fengsel, ble rekruttert av mafiaen og smuglet deretter våpen for mujahedin i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen.

Hele hans oppsiktsvekkende reise fra å være en heroinavhengig bankraner i Australia til å bli en betrodd kriminell i den indiske slummen, er beskrevet i boka.

Fikk suksess De rå fortellingene i debutboka ble til en rå suksess for forfatteren.

Goregory David Roberts reiste verden rundt og promoterte boka i åra etter slippet. I Norge gjorde han blant annet en mye omtalt Skavlan-opptreden, da han i studio sammen med Odd Nerdrum tilbød seg å sone dommen til den skattefusk-dømte norske kunstneren.

Ny bok Denne måneden er forfatteren klar med ei ny bok, på norsk kalt «Fjellets skygge». Men nå, mer enn ti år etter debuten, har suksessforfatteren valgt å trekke seg vekk fra offentlighetens lys.

Han nekter å stille til presseavtaler, men i et skriftlig intervju med eget forlag, som Dagbladet har fått enerett til i Norge, forteller forfatteren at han vil gjøre seg utilgjengelig for å få rom til kreativt arbeid.

- Jeg vil savne e-poster, nå som jeg har pensjonert meg fra det offentlige liv, og jeg har stengt alle mine e-postkontoer. Jeg håper at lesere som ønsker å sende meg en e-post, vil sende akkurat de samme positive, inspirerende meldinger til venner og kolleger i stedet, skriver forfatteren.

Jobbet for veldedige organisasjoner Også i åra før slippet av den nye boka har Roberts holdt en lav profil utenfor offentligheten, mens han har viet tida si til å jobbe for ulike veldedige organisasjoner.

- Jeg hadde skrevet prosa, poesi, skuespill og essay kontinuerlig i trettiseks år. Men i tjue av disse åra kunne jeg ikke publisere arbeidet, fordi jeg var på rømmen i ti år og i fengsel i ti år. Da Shantaram ble publisert, tok jeg en ti år lang pause, og jobbet med veldedige organisasjoner og stiftelser, skriver han.

Forfatteren har selv uttalt at «Fjellets skygge» kan leses som en selvstendig roman, men at han ville «gi leserne av Shantaram en fortsettelse av den reisen de sammen la ut på med Lin og Karla». De to hovedpersonene får en kraftig utvikling i den nye boka, forteller forfatteren.

- Lin har blitt mer voksen, og er litt tøffere. Han var morsom å skrive, og jeg liker ham litt mer i denne boka, skriver han.

En fortelling om håp De som likte den spesielle blandingen av mørke, ytre fortellinger med mer myke, filosofiske betraktninger i «Shantaram», kan glede seg over at neste bok laget over samme lest. Den nye boka på hele 850 sider har blitt en fortelling om kjærlighet og håp, skriver Shantaram-forfatteren.

- Jeg kom til et sted der jeg så kjærlighet og tro overalt, selv i de fortapte, som meg selv. Det er kjærlighet overalt, akkurat som det er ukjærlige ting overalt, skriver han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!