Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Banksjefens tale

TRADISJONEN TRO holdt sentralbanksjef Svein Gjedrem sin årstale torsdag 17. februar. I følge de fleste av samfunnstoppene som var til stede, holdt han en god tale og vektla de riktige og viktige utviklingstrekkene i norsk økonomi.

Jeg syntes derimot det er merkelig at han ikke er mer bekymret for at det finnes over 100 000 arbeidsledige her i landet. «Er det god aktivitet i økonomien, vil de fleste raskt finne seg ny stilling,» sa sentralbanksjefen. Dette er en alt for lettvint framstilling av situasjonen på arbeidsmarkedet. Riktignok nente han at mange sluses fra ledighet over til trygd, og at trygd kan være en barriere mot å vende tilbake til arbeidslivet. Men han sa ikke sa ikke noe om at ledigheten er et stort samfunnsproblem.

Det hjelper lite for de over 100 000 helt ledige, de like mange deltidsarbeidene som ønsker heltid og alle de som er skjøvet ut i trygd, at ledigheten prosentvis ligger lavere i Norge enn i de fleste andre land. Derfor burde det å øke sysselsettingen vært det som opptok sentralbanksjefen og de øvrige samfunnstoppene mest av alt. Et forhold som sentralbanksjefen ikke nevnte med et ord, var at det i enkelte innvandrergrupper er en arbeidsledighet på nesten 20 prosent. For mange med innvandrerbakgrunn er det nesten umulig å skaffe seg jobb. Noe kan selvsagt forklares med mangel på norskkunnskaper og manglende utdanning, men dette er ikke hele sannheten. Dessverre er nok jobbmulighetene langt mindre hvis du heter Ali enn hvis du heter Ola, uansett nivået på norsken.