Banksy-graffiti «stjålet» fra vegg i London

Mistet sitt siste millionkunstverk.

FJERNET: Det berømte veggmaleriet «No Ball Games» ble torsdag i forrige uke hugget ut av veggen det var malt på. Beboerne i Tottenham raser over forsvinningen av kunstverket. Foto: Scanpix
FJERNET: Det berømte veggmaleriet «No Ball Games» ble torsdag i forrige uke hugget ut av veggen det var malt på. Beboerne i Tottenham raser over forsvinningen av kunstverket. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Banksy er pseudonymet til en britisk gatekunstner, som har blitt verdenskjent etter å ha malt sine samfunnskritiske verker rundt om Europa.

Det kjente gatekunstverket med tittelen «No Ball Games» ble i forrige uke hugget ut av veggen det var malt på i byen Tottenham som er en bydel i London.

Kunstverket skal være et av Banksys største og måtte deles opp i tre forskjellige deler før det kunne fjernes.

Selges på auksjon Det er ifølge Huffington Post fremdeles ukjent hvem som står bak fjerningen av kunstverket, men det er allerede lagt ut for salg av den samme gruppen som for få måneder siden solgte et annet «sjålet» Banksy-verk.

For ett år siden ble et annet av den anonyme kunstnerens graffittibilder, «Slave Labour», hugget ned fra veggen det var malt på og stjålet. Bildet ble etterhvert funnet, og for to måneder siden ble det solgt for 6,8 millioner kroner på en auksjon.

Nå skal også det nylige nedhuggede maleriet «No Ball Games» ausjoneres bort, og pengene går angivelig til veldedighet.

Naboene raser Etter nedhuggingen av det siste graffitimaleriet har bydelen Haringey i London mistet begge sine Banksy-verk, og beboerne raser over forsvinningene.

- Haringey hadde to Banksy-verk og nå har vi ingen. Når det går opp for folk hva som har skjedd vil de bli fra seg - akkurat som meg, sier Ian Pereira fra Tottenham til The Standard.

SLAVEARBEID: Kunstverket «Slave Labour» ble i fjor stjålet fra veggen det var malt på i Tottenham, og senere solgt på auksjon for 6,8 millioner kroner. Foto: Scanpix
SLAVEARBEID: Kunstverket «Slave Labour» ble i fjor stjålet fra veggen det var malt på i Tottenham, og senere solgt på auksjon for 6,8 millioner kroner. Foto: Scanpix Vis mer

Under et besøk i Bergen i 2008 satte kunstneren også spor etter seg, blant annet dekorerte han flere steder i byen med sin grafitti. Flere av stedene ble grafittien malt over i ettertid.

I 2003 intervjuet Dagbladet det anerkjente kunstneren, som kunne røpe at han takker nei til å gjøre jobber for store aktører som Nike, Microsoft og Coca Cola.

I 2010 oppnådde Banksy nye høyder av suksess da hans kritikerroste dokumentarfilm «Exit Through the Gift Shop» ble Oscar-nominert.

PROTESTERER: Beboere i Tottenham raste etter forsvinningen av det første Banksy-verket. Nå har byens siste maleri blitt fjernet og lagt ut for auksjon. Foto: Scanpix
PROTESTERER: Beboere i Tottenham raste etter forsvinningen av det første Banksy-verket. Nå har byens siste maleri blitt fjernet og lagt ut for auksjon. Foto: Scanpix Vis mer