MALTE OPPÅ: Banksy kjøpte landskapsmaleriet for 50 dollar hos en veldedig brukthandler og leverte det tilbake med denne nazisten påmalt. Foto: Scanpix/AP Photo/Housing Works
MALTE OPPÅ: Banksy kjøpte landskapsmaleriet for 50 dollar hos en veldedig brukthandler og leverte det tilbake med denne nazisten påmalt. Foto: Scanpix/AP Photo/Housing WorksVis mer

Banksy malte på nazist, økte bildets verdi med 309 950 dollar

Nå donerer graffittikunstneren verket til veldedighet.

(Dagbladet): Den berømte, men anonyme graffittikunstneren Banksy har unnet seg et lengre opphold i New York og har i snart en måned forlystet storbyens innbyggere med stadig nye kunststunt.

Det siste stuntet kan i tillegg sope inn en stor sum penger til den veldedige organisasjonen Housing Works.

Ved å kjøpe et gammelt oljemaleri til 50 dollar i en av Housing Works' brukthandler, male inn en nazist som sitter og nyter utsikten og levere bildet tilbake, sitter organisasjonen på en kunstskatt som i skrivende stund er verdsatt til 310 000 amerikanske dollar, eller 1,8 millioner norske kroner, på en online-auksjon.

Det kuleste En selverklært Banksy-spesialist hevder overfor New York Post at maleriet, som er postet på Banksys hjemmeside  og dermed åpenbart autentisk, til slutt kan innbringe «en million dollar, minst».

Pengene for bildet, som har fått den Hannah Arendt-inspirerte tittelen «The Banality of the Banality of Evil», vil gå til Housing Works' arbeid for hjemløse og aids-syke i New York.

- Dette er noe av det kuleste som har skjedd oss lenge. Det er en flott gest og noe helt spesielt, sier organisasjonens talskvinne Rebecca Edmondson til New York Post.

Banksy har tidligere etterlatt seg graffittikunst i Bergen, der deler av musikkmiljøet har tjent gode penger på salg av hans arbeider.

Slaktet skyskraper Men ikke alt den mediesky briten har foretatt seg i New York har slått like bra an.

En hard kritikk av byens nye skyskraper på den gamle World Trade Center-tomta ble refusert av New York Times, og såra mange amerikaneres stolthet da den ble lagt på nett.

Banksy skrev blant annet at bygningen «mangler enhver selvtillit» og «taler klart om at det var terroristene som vant».