Bånn gass - fikk Amanda

HAUGESUND (Dagbladet): Da Carl Jørgen Kiønig skulle ta imot sin Amanda, satt han i et lite jetfly fra Oslo. Der satt også Kjersti Elvik og Sverre Anker Ousdal. De rakk å ta imot sine, med noen minutters margin.

Mye å se, men lite nytt

Amanda vinnerne

Det kunne blitt litt av et antiklimaks, med tre av Amanda-vinnerne i tynn luft over Sør-Norge da de skulle ha vært i Haugesund.

- Vi sa til hverandre at vi sikkert rakk festen etterpå. Men det gikk heldigvis fryktelig fort i bilen fra flyplassen, sa Sverre Anker Ousdal.

Han fikk Amanda som beste mannlige skuespiller for sin rolle i TV-serien «Blodsbånd». Seriens regissør Leidulv Risan fikk statuett han også, for beste TV-drama.

Bond-babe

De utgjorde ett av kveldens to prisvinnerpar, det andre var Kiønig og Elvik - som fikk sine priser for henholdsvis regi og kvinnelig hovedrolle i «Salige er de som tørster». Et valg som kom svært overraskende på dem begge to.

- Jeg var sikker på at «Brent av frost» skulle vinne, sa Kiønig.

Elvik hadde forberedt seg på å entre scenen - der selveste Pierce Brosnan sto - som en skikkelig Bond-babe; fyre av en salve med pekefingeren og blåse bort kruttrøyken etterpå.

- Men jeg hadde ikke nerver da jeg plutselig sto der, sa hun.

Og «plutselig» er det riktige ordet, for Elvik kom halsende inn i salen et halvt minutt før prisen skulle deles ut.

Lyst på en til

- Det gikk så fort at jeg rakk ikke tenke på noe. Men jeg er glad jeg husket å takke til Anne Holt, sa Elvik.

For det er hun som har skrevet bøkene som både filmen «Salige er de som tørster» og TV-serien «Blind gudinne» er basert på. Og nå må det vel bli en ny filmatisering?

- Det er klart jeg har lyst, sa Elvik.

- Men skal vi lage en ny film om politibetjent Hanne Wilhelmsen, så må det være et originalskrevet manus og ikke en bok, sa Kiønig og:

- Jeg har nevnt det for Anne Holt, ja.

Oppmuntring

Men inntil videre har verken Kiønig eller Elvik flere film- og TV-jobber på gang. Han setter opp «Black Rider» på Det Norske Teatret, hun spiller Gerd i Nationaltheatrets oppsetting av «Brand».

Der spiller Sverre Anker Ousdal også - og det var kveldens forestilling på teatret som var årsaken til at de ikke kunne komme til Haugesund på annen måte enn med privatfly.

- Men det var absolutt verdt turen. Det er svært hyggelig å få en slik oppmuntring som Amanda, sa Ousdal, som har en hjemme fra før.

JETPAKKER: Regissør Carl Jørgen Kiønig kom for seint, hovedrolleinnehaver Kjersti Elvik rakk å motta sin Amanda-pris med et halvt minutts margin.