«Rocketman»

Bannlyser «Rocketman» på grunn av homofili

Elton John-filmen «Rocketman» får ikke vises på Samoa, fordi landets sensuransvarlige mener filmen bryter loven.

ROCKETMAN: Filmen “Rocketman” handler om musikklegenden Elton John, og følger den fargerike artisten helt fra den spede begynnelsen av hans karriere og helt fram til det store ikonet han er i dag. Video: Paramount Vis mer

Øystaten Samoa i Stillehavet har bannlyst den kinoaktuelle Elton John-filmen «Rocketman» fordi den skildrer homofili, ifølge Washington Post.

Ved siden av å fortelle historien om Elton Johns karriere, tar filmen for seg artistens seksualitet og hans forhold med tidligere daværende manager John Reid.

- Bryter lovene

Opptil 97 prosent av folket på Samoa er kristne, og samfunnet er kjent for å være både konservativt og tradisjonelt, skriver Washington Post. 1. mai 2013 vedtok landet en lov som straffer analsex med opptil sju års fengsel. Det er også straffbart å legge til rette for homoseksuelle handlinger, for eksempel ved å tilby husrom.

Sensuransvarlig Leataua Niuapu Faaui sa til avisa Samoa Observer i forrige uke at filmen «bryter lovene mot homoseksuelle ekteskap» og «ikke går godt overens med landets kulturelle og kristne tro».

- Det er en god historie, i det at den handler om en person som prøver å gå videre i livet, medgir Faaui til avisa.

- Han (Elton John) gikk gjennom et vanskelig familieliv og klarte å komme seg videre og ble veldig suksessrik. Men dette er handlinger som ikke er bra for offentligheten, og som strider mot loven.

- På grunn av sensurproblemer har vi vært nødt til å avlyse «Rocketman», skal den lokale kinoen Apollo Cinemas Samoa ha skrevet på sin Facebook-konto.

Samoa forbød også i 2009 filmen «Milk», som handler om homoaktivisten Harvey Milk. Fjorårets «Bohemian Rhapsody» ble imidlertid vist uten problemer.

FREKK GAVE: Elton John, Carey Mulligan, Stephen Fry og Pink er gjester hos Graham Norton. Der kommer de inn på sine personlige historier om rapstjerna Eminem. Hele episoden vises fredag 8. desember kl. 22.00 på BBC Brit. Video: BBC Brit Vis mer

Sensur i Russland

Tidlig i juni ble det kjent at Russland har sensurert «Rocketman» som følge av innholdet. Det reagerte Elton John svært sterkt på.

- Vi motsetter oss på det sterkeste beslutningen om å sensurere «Rocketman» på det russiske markedet, noe vi først ble kjent med i dag, skriver Elton John og filmskaperne på Twitter.

- Paramount Pictures har vært modige partnere og har latt oss skape en film som på ærlig og usminket vis gjenskaper Eltons ekstraordinære liv, heter det videre.

Blant det russiske kinogjengere ikke får se, er scener der Elton John, spilt av Taron Egerton, har sex med mannlige partnere.

- At den lokale distributøren har funnet det nødvendig å klippe bort visse scener og dermed nekter publikum å se filmen slik den var tenkt, viser på trist vis hvilken splittet verden vi fortsatt lever i, og hvordan den på så grusomt vis nekter å akseptere kjærlighet mellom to mennesker, skriver den 72 år gamle britiske stjerna på Twitter.

Elton John har markert seg som en sterk forkjemper for homofiles rettigheter og har tidligere protestert mot en russisk lov som forbyr spredning av «homoseksuell propaganda». «Rocketman» hadde premiere i Norge 29. mai.