Bannon i Bergen: - Trump er en historisk figur

Invitasjonen av Trumps tidligere sjefstrateg har vakt sterke reaksjoner. I dag inntar han scenen i Bergen.

I NORGE: Den omstridte politiske figuren Steve Bannon ble i dag intervjuet av Aftenpostens utenrikskorrespondent Christina Pletten på scenen på Nordiske Mediedager i Bergen.Her fikk han blant annet spørsmål om hvilke presseetiske regler de fulgte i den høyrepopulistiske nettavisa Breitbart. Video: Nordiske mediedager. Vis mer

- Donald Trump er en historisk figur. Han kommer til å være i livet ditt om tretti år, sier Steve Bannon fra scenen på Nordiske Mediedager i Bergen.

I dag intervjuer Aftenpostens utenrikskorrespondent Christina Pletten den omstridte politiske figuren Steve Bannon på scenen på Nordiske Mediedager i Bergen.

Bannon har en lang og innfløkt CV, men det var som valgkampsjef for Donald Trump i 2016, og seinere som sjefstrateg i Det hvite hus, at han for alvor kom i medienes søkelys.

I Bergen er han blant annet for å snakke om sitt nyeste prosjekt: den høyrepopulistiske supergruppa «The Movement», som har som mål å skape samarbeid mellom nasjonalistiske partier i Europa.

- Inspirert av fascister

Invitasjonen har skapt sterke reaksjoner. Utenfor scenen etter foredraget har det samlet seg en gruppe demonstranter.

- Bannon er inspirert av fascistiske tenkere og har assosiert seg med nær sagt hele hurven av muslimfiendtlige, xenofobe, autoritære og semiautoritære partier og aktører på tvers av Europa og litt til, skriver Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter i et innlegg i Aftenposten.

Arrangørene av Nordiske Mediedager, på sin side, håper å svare på spørsmål som «Hva er målet til Steve Bannon?», «Hva ønsker han å oppnå i Europa?» og «I hvilken grad lar mediene seg bruke?» 

- Ingen støtte

Skribent Mohamed Abdi i Morgenbladet mener de allerede har besvart det siste spørsmålet ved å invitere Bannon. Abdi og Berglund Steen er blant dem som har takket nei til å delta på årets konferanse, sammen med blant annet kunstner Camara Lundestad Joof.

Abdi mener Nordiske Mediedager lar seg bruke. Debattredaktør Erik Tornes i Aftenposten er uenig.

- Når man intervjuer Steve Bannon, er det fordi man mener det er journalistisk interessant. Det er ingen støtte til Bannon eller til hans syn, sier han i Aftenpostens podkast Forklart i dag.

Også varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) i Oslo har tatt til orde mot boikotten.

- For at vi skal kunne komme oss noen vei og opprettholde et sunt ordskifte, er det avgjørende at vi møtes på fellesarenaene og ikke bare diskuterer med våre meningsfeller, skriver hun i et innlegg i NRK Ytring.

- Dekker ikke de viktige sakene

Bannon er en uttalt kritiker av det han kaller «Mainstream Media». Likevel starter han hver dag med et knippe tradisjonelle aviser.

- Du kan ikke lese New York Times, se på CNN, se på MSNBC og ikke mene at de er anti-Trump. De viktige temaene i vår tid blir ikke dekket. I stedet har de hengt seg opp i «Russland-svindelen» og skattene til Trump. Men det betyr ikke at jeg ikke leser dem, sier han til Pletten.

Bannon fikk også spørsmål om måten han modererte Breitbarts kommentarfelt, da han ledet det kontroversielle høyreorienterte nettstedet.

- Jeg gikk inn og leste kommentarene i alle kontroversielle saker, sier han.

Han sier alle kommentarer med rasistisk eller antisemittisk innhold ble fjernet av moderatorer.

Pletten svarer ved å vise til kommentarer som «sammenligner afrikansk-amerikanere med aper». Disse ligger fortsatt ute, sier hun.

- De burde vært fjernet. Men 90 prosent av kommentarene kritiserte meg personlig. Det er prisen for ytringsfrihet. Folk har ansvar for det de sier selv. Har vi et kommentarfelt der det er alle slags kommentarer, gode og dårlige, står jeg helt inne for det. Så lenge du kan holde gærningene ute, er jeg fornøyd.