KOMMENTARER

Bannon, Le Pen og Asle Toje tyr til samme bok for å forstå flyktningkrisa

Den er vanskelig å ta alvorlig.

BOKANBEFALING: Marine Le Pen har oppfordret franskmennene til å lese romanen «De helliges leir». Foto: MARINE LE PEN
BOKANBEFALING: Marine Le Pen har oppfordret franskmennene til å lese romanen «De helliges leir». Foto: MARINE LE PEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«I dag oversvømmes vi av flyktninger. Jeg oppfordrer franskmenn til å lese eller lese på nytt ‘De helliges leir’», sa Marine Le Pen på fransk radio under flyktningkrisa høsten 2015. Samme dag la hun også oppfordringen ut på Twitter. «De helliges leir» er blant hennes favorittromaner, og er skrevet av franske Jean Raspail. Den består av hatefulle skildringer av en million svarte og brune indiske flyktninger. Og er flittig lest blant høyreradikale.

Romanen åpner med at en horde indere en kveld ankommer den franske rivieraen om bord på hundre rustholker. De spiser sin egen avføring og stinker dritt. Da de invader Frankrike, går den europeiske sivilisasjonen i oppløsning. Siden utgivelsen i 1973 skal boka ha solgt 500000 eksemplarer internasjonalt. I fjor kom en norsk oversettelse på Document forlag. Der skildres selve invasjonen slik:

«Når denne millionen menn, kvinner og barn som siden ombordstigningen i Calcutta hadde blitt marinert i møkk og dritt reiste seg på dekkene, millionen som i de mørke skrogenes indre hadde badet i svette, piss og utsondringene til de underernærte; når skipslukene og kahyttdørene spydde denne kjøttmassen ut i solen, var stanken så tykk at man formelig så den.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer