Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barack Obamas boktips

Barack Obama leste bøker for å overleve åra i Det hvite hus.

Her er hans favoritter.

BOKORMEN: Obama har i et intervju fortalt at han tidligere har brukt skriving som terapi for å få sortert tankene sine. Foto: Pete Souza / NTB Scanpix
BOKORMEN: Obama har i et intervju fortalt at han tidligere har brukt skriving som terapi for å få sortert tankene sine. Foto: Pete Souza / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I åtte år levde han i konstant press fra omverdenen som USAs president. Like før han flyttet fra Det hvite hus, ga han et lite innblikk i hvordan han brukte bøker som kilde til både inspirasjon og ro.

Lesingen ga ham en mulighet til å roe ned og krype inn i andres hode og andres sko, fortalte han i et intervju til The New York Times.

- Om det gjorde meg til en bedre president, vet jeg ikke, men det har gjort at jeg har kunnet opprettholde balansen i disse åtte åra, sa Obama.

Drømmen

I 1995 ga Barack Obama ut sin selvbiografi «Dreams from my father». Den ble oversatt til norsk i 2008, med tittelen «Å leve en drøm», og gir et bilde av denne unge mannen som vokste opp med en afrikansk far og en hvit amerikansk mor.

Her får du noen av svarene på hvordan dette har vært med på å forme ham som person. Og også hvilken kamp for identitet har han kjempet, før han oppnådde posisjonen som verdens mektigste mann.

Og bøkene har vært med ham hele veien.

«I frihelgene mine sitter jeg ofte alene i en tom leilighet og leser bøker», skriver han i selvbiografien.

OBAMA PÅ SITT BESTE: President Obama sin tid i Det hvite hus er snart forbi, men takket være Det hvite hus´ offisielle fotograf, Pete Souza, har vi mange bilder vi kan huske den med. Her er noen av de beste. Video: CNN Vis mer

Lesetips

I løpet av åra som president, har Obama gitt hundrevis av lesetips. Da han i 2015 ble spurt av People Magazine om hva som var favorittboka hans, svarte han «Skjebne og raseri» av Lauren Groff.

Til Dagbladet, fortalte Groff hva dette hadde å si for boka hennes:

- Det var som om Obama ga menn lov til å lese bøkene mine. I USA leser ikke menn kvinnelige forfattere. Jeg kjenner jeg blir sint av det, og jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Jeg tror menn gjør som andre menn sier. Og menn mener menn har en autoritet kvinner ikke har.

Anbefalinger til datteren

I intervjuet med New York Times' bokanmelder, Michiko Kakutani, fortalte Obama at han nylig hadde gitt datteren Malia (18) en Kindle. Lastet med titler han gjerne ville dele med henne.

- Jeg vil tro at disse bøkene ikke står på leselista til folk flest for tida. Men det er bøker som jeg husker som interessante og givende, sa Obama.

Under her er noen av bøkene Barack Obama pekte ut som sine favoritter, ifølge Independent.

1. «De nakne døde», av Norman Mailer

Denne historien handler om en militærtropp på 14 mann som er stasjonert på en japansk øy under andre verdenskrig. Skrevet i journalistisk stil, forteller boka soldatenes kamp for å beholde en følelse av verdighet blant redsel for krig.

2. «Hundre års ensomhet», av Gabriel Garcia Marquez

Denne bestselgende romanen forteller historien om familien Buendia og den colombianske landsbyen Macondo. Historien følger familien i 100 år, og forteller om deres tilsynelatende uløselige konflikt mellom ønsket om ensomhet og behovet for kjærlighet.

3. «Den gyldne notatbok», av Doris Lessing

Hovedpersonen i boka, Anna, er forlatt av sin elsker og er følelesmessig ute av kontroll. For å skape orden i tankene skriver hun fire forskjellige bøker - i fire forskjellige farger. En svart, en rød, en gul og en blå. Bøkene gjengir ulike deler av Annas virkelighet. Personlig, politisk og kunstnerisk. Til slutt forsøker hun å samle alle trådene i «den gyldne notatboka».

4. «The Woman Warrior» av Maxine Hong Kingston

En kinesisk/amerikansk kvinne forteller om kinesiske myter, familiens historie, samt hennes barndom fra California som i stor grad har vært med på å forme hennes identitet.

5. «Den underjordiske jernbanen» av Colson Whitehead

Denne boka følger Cora, en slave som jobber på en bomullsplantasje i Georgia. Livet som slave er forferdelig for alle, men det oppleves som spesielt ille for Cora. I boka blir hun utstøtt selv fra hennes egne «medslaver», og gjennom historien blir leseren tatt med på hennes videre utfordringer.

6. «Gilead» av Marilynne Robinson

Frikirkepastoren John Ames er 76 år gammel og vet at han snart skal dø. Han har sent i livet fått en sønn, som på dette tidspunktet er sju år. Til denne gutten skriver John et minnebrev, hvor han forteller om alt han har lært i livet - om mennesker og jorda.

7. «Three-Body Problem» av Cixin Liu

Sett på bakgrunn av Kinas kulturrevolusjon, sender et hemmelig millitært prosjekt signaler ut i verdensrommet for å etablere kontakt med romvesener. En fremmed sivilisasjon fra verdensrommet fanger deretter opp signalene, og planlegger å invadere jorda.

8. «Gone Girl» av Gillian Flynn

Hvor godt kjenner du egentlig den du tror du elsker og blir elsket av? Dette spørsmålet må Nick Dunne stille seg på sin femårs bryllupsdag. Plutselig blir nemlig hans kone Amy sporløst borte, og politiet mistenker Nick.

9. «Skjebne og raseri» av Lauren Groff

Denne boka utropte Obama som sin favorittroman i 2015. Den handler kort fortalt om et 24 år langt ekteskap, og om de hemmelighetene en ektemann og hustru aldri deler med hverandre.

10. «Sangen om Salomon» av Toni Morrison

11. «Der elva krummer seg» av V.S. Naipaul

En roman om Afrika, om kulturer i drift og oppløsning. Samt en historie om det å være sin egen lykkes smed.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling