Barbar som humanist

Biografi om Djengis Khan som likner på en reiseskildring fra Mongolia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Gjennom århundrene har Djengis Khan (1162-1227) vært en nasjonalhelt og et moralsk forbilde i land som Kina og Mongolia.

I Vest-Europa, derimot, har han blitt betraktet som selve inkarnasjonen av asiatisk, usivilisert og uberegnelig oppførsel. Hvem har rett? Begge, skal vi tro historikeren John Man i sin bok om mannen, myten og Mongolia.

Massemorderen

Det er klart man må være ganske arbeidsom og effektiv skal man greie å legge under seg hele verden. Det tar kortere tid å drepe folk enn å snakke dem til fornuft. Verst gikk det utover muslimene i de sentralasiatiske landene. Der ble Djengis Khan så blendet av velstanden, prakten og det vitale intellektuelle miljøet at han gikk berserk.

Tre millioner mennesker ble nådeløst slaktet ned i løpet av noen effektive formiddagstimer. Det som tok tid var å forflytte kavaleriet mellom byene. «Muslimens holocaust», kaller John Man det.

Globalisten

Nå rakk aldri Djengis Khan å bli verdenssjef, men han kom lenger enn de fleste. Han dannet verdens største imperium (en femtedel av jordas samlede areal, før man kjente til Amerika og Australia) og reiste grunnlaget for dagens Kina, Russland, Iran, Afghanistan, Tyrkia, Syria, Tibet, Ukraina, Ungarn, Polen, etc. Han var sin tids mest begeistrede globaliseringstilhenger, og bidro til å binde sammen øst og vest.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer