Barbara Voors

Underlig og inderlig om gåtefull sorg.

BOK: «Mennesket kan gå svært langt i sitt ønske om å bli elsket». Dette er et mantra i den psykologiske thrilleren skrevet av svenske Barbara Voors. Hun er halvt nederlandsk og vokste opp i Iran inntil familien måtte flykte under revolusjonen. Voors debuterte i 1990 med «Ä lskade du», og har blant annet skrevet en roman om å miste et barn. Det er noe av tematikken også i denne boka.

Den korsfestede

Iris forelsker seg i den pertentlige damevennen Fredrik. Han er gift, og skiller seg på grunn av Iris. Han har sønnen Melker, som hater Iris. Fredrik og Iris får datteren Elin. Hun er et underlig barn som blant annet blir funnet gråtende, mens hun plastrer over den korsfestede Jesus sår. En dag går far og datter ut på isen – og forsvinner. De to blir funnet druknet, og handlingen i boka konsentreres rundt et hvorfor. Og spørsmålet om hvorvidt det var en ulykke eller forbrytelse.

Boka spenner fra 1988 fram til 2004, den foregår i Frankrike og Sverige, og har tre ulike fortellerperspektiv. Vi følger Iris fra tida før hun traff Fredrik, til tida stopper opp da hennes mann og barn dør. Vi følger hennes venninne Sofie. Hun, viser det seg, var Fredriks elskerinne. Og vi følger Fredriks bestevenn Daniel. Han mistenker at ulykken var noe annet enn en ulykke. Mistanken omfatter en mann med eksem og krepsesmykke.

Vag og creepy

«Isløsning» er ei bok det ikke er lett å bli klok på. Sett fra Iris ståsted gjør den et umåtelig sterkt inntrykk. Hennes lammende sorg over å miste et barn, den delvise oppdagelsen av hvem Fredrik egentlig var. Generelt er det noe vagt ved hele boka, litt flytende og creepy. Alle de involverte synes som om de har store hemmeligheter, slik det er i thrillere. Likevel følger ikke Voors oppskriften på en thriller. Noe som er denne bokas styrke. Men muligens også dens svakhet.