LEDER

Barbarisk i Saudi-Arabia

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Amnesty International demonstrerer nå regelmessig utenfor Saudi-Arabias ambassader i flere europeiske hovedsteder, også i Oslo. Menneskerettighetsorganisasjonen protesterer mot piskingen av bloggeren Raif Badawi. Han er dømt til 1000 piskeslag, ti års fengsel og 2 millioner kroner i bot for å ha krenket islam ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere på nettsiden «Frigi saudiarabiske liberale». Ifølge dommen skal han motta 50 piskeslag hver fredag i 20 uker. De første piskeslagene falt 9. januar.

Badawi ble da brakt i lenker fram foran en stor folkemengde etter fredagsbønnen utenfor al-Jafali-moskeen i Jeddah. Den offentlige piskingen av bloggeren er ment å være særlig ydmykende. I Saudi-Arabia er offentlige avstraffelser vanlig prosedyre. Nylig ble en kvinne halshogget med sverd. Protester fra vestlige regjeringer preller av på de saudiarabiske lederne. Avdøde kong Abdullahs etterfølger, kong Salman, lot fire personer halshogge den første uka han satt ved makten.

Kong Abdullah ble «hyllet» av vestlige ledere for sin reformvilje. Tidligere statsminister Tony Blair har til og med kalt ham en «tålmodig og dyktig reformator, som ledet landet sitt skritt for skritt inn i framtiden». Alt er relativt. Saudi-Arabia er fortsatt et land der kvinner ikke får kjøre bil. Antall årlige henrettelser økte kraftig under hans styre. Ingenting tyder på at kong Salman kommer til å bli mer liberal. Enkelte tror at det snarere går andre veien. Nummer to i arverekkefølgen etter den nye kongen og etter kronprins Muqrin, er den 55-årige prins Bin Nayef. Han har fungert som innenriksminister, sjef for Saudi-Arabias retts- og fengselsvesen. Han er ansvarlig for at det sitter anslagsvis 30000 politiske fanger innesperret i dag. Bin Nayefs reaksjon på kvinner som kjører bil er å dømme dem som terrorister.

Bloggerens 50 piskeslag ble utsatt for tredje gang i går. I følge Amnesty skyldes utsettelsen at sårene hans ikke har grodd. Hans kone frykter at han ikke vil overleve en ny runde. Børge Brende og Norge har har gjentatte ganger protestert mot dommen. 70000 nordmenn har signert et protestskriv. Over en million har underskrevet på verdensbasis. Presset må bare fortsette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer