KOMMENTARER

Barbie-versjon av Frida Kahlo:

Barbie bør nok male øyenbrynet på Frida Kahlo-dukken

Men serien med dukkeversjoner av innflytelsesrike kvinner er egentlig en fin idé.

DEBATTEN RASER: Barbie-produsenten får kritikk for å ha forskjønnet Frida Kahlo i barbieversjonen av kunstneren. Flyger Amelia Earhart og NASA-forsker Katharine Graham inngår også i dukkeserien. Foto: AP / Scanpix
DEBATTEN RASER: Barbie-produsenten får kritikk for å ha forskjønnet Frida Kahlo i barbieversjonen av kunstneren. Flyger Amelia Earhart og NASA-forsker Katharine Graham inngår også i dukkeserien. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er husbråk i dukkehuset. I sentrum for konflikten står Frida Kahlo, som jo var en stormfull kvinne også mens hun levde. Men dagens krangel ville vel slått henne som merkelig. Stridseplet er Frida Kahlo-barbiedukken, som ble lansert som en del av Barbie-produsent Mattels markering av kvinnedagen. Mattel hadde plukket ut sytten virkelige, innflytelsesrike kvinner som skulle kunne tjene som rollemodeller for jenter, og laget Barbie-versjoner av dem.

Det ble støy med én gang. Den mest iøyefallende grunnen til opptandelse var at Kahlo-dukken manglet kunstnerens karakteristiske, sammenvokste øyenbryn, som figurerer prominent i selvportrettene hennes. Dernest reagerte familien både fordi dukken hadde lysere øyne og annerledes klær enn den virkelige Frida. Det har også vært påpekt at kommunisten Kahlo ikke ville likt å bli kommersialisert som dukke. Det siste kunne for så vidt også vært innvendt mot de hundretusener av t-skjorter, krus, kjøleskapsmagneter, plakater og notatbøker som selges med bilder av Kahlo på. Det finnes en Kahlo-tequila dedikert til kunstneren, som selv var tung alkoholiker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer