Barbie Girls

HVA ER DEN BESTE pekepinnen på at en amerikansk musikkartist har blitt stuerein? Jo, hun får sin egen Barbie-dukke. Tidligere denne måneden slapp leketøysgiganten Mattel sommerens nye Barbie-kolleksjon, og blant BatGirl-Barbie, Ballerina-Barbie, Pegasus-Barbie og Surfebrett-Barbie, kunne man finne Destiny\'s Child og countrypopartistene LeAnn Rimes og Martina McBride. Rimes har trange jeans og rosa topp, McBride har samme cocktailkjole og diamantkors som på The Country Music Awards i fjor. Fordi Destiny\'s Child ble oppløst tidligere i år, er det også ventet at Beyoncé-Barbie, Michelle-Barbie og Kelly-Barbie kommer til å bli store samleobjekter.

«VI ØNSKER Å SAMARBEIDE med den ledende artisten innenfor hvert underholdningssegment», sier markedssjefen i Mattel, Elizabeth Grampp, til Billboard. Fra før av finnes det blant annet en Barbie av Disney-skuespilleren/tenåringsstjernen Hilary Duff og en Idol-Barbie, komplett med eget innspillingsstudio (i tilfelle hun blir vraket av plateselskapet). Og selv om det var Twiggy som var den første Kjendis-Barbien som kom på markedet, er det Cher-Barbie fra 2001 som har solgt aller mest.

BARBIE-DUKKENE GJENSPEILER hva som rører seg aller øverst i vannskorpa til den amerikanske populærkulturen. LeAnn, Martina og Destiny\'s Child er artister med et ufarlig lydbilde og stort rollemodellpotensial. De er derfor også trygge nok til å pakkes inn i sølvpapir og gi til barna til jul. Her i Norge er det lite sannsynlig at de mestselgende countryartistene Heidi Hauge og Liv Marit Wedvik, ville oppnådd Barbie-status. En rask kikk på VG-lista avslører derimot verdige kandidater. Ravi, deLillos og Bjarne Brøndbo har riktignok dårlig Ken-potensiale, men musikken til Jorun Stiansen, Sandra og Dina er så lite utfordrende at man ikke skal se bort ifra at jentene snart dukker opp i dokkeform. Takk og lov for at vi også har Marion Raven og Agnete i Animal Alpha, til å vise oss at det også går an å kjøre sitt eget løp. Og hva med «Barbie Girl» nummer én? Vel, tror du Lene Nystrøm hadde blitt en verdig Barbie?