Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Barbie ville hylle Frida Kahlo med egen dukke. Nå raser familien

Savner monobryn.

INSPIRERENDE KVINNER: Onsdag annonserte lekegiganten Mattel at de lager en egen dukkeserie med inspirerende kvinner, inkludert (fra venstre) flypioneren Amelia Earhart, maleren Frida Kahlo og matematikeren Katherine Johnson. Det har ikke falt i god jord hos alle. Foto: AP / Scanpix
INSPIRERENDE KVINNER: Onsdag annonserte lekegiganten Mattel at de lager en egen dukkeserie med inspirerende kvinner, inkludert (fra venstre) flypioneren Amelia Earhart, maleren Frida Kahlo og matematikeren Katherine Johnson. Det har ikke falt i god jord hos alle. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag lanserte lekegiganten Mattel en serie nye Barbie-dukker.

Kolleksjonen er døpt «Inspirerende kvinner», og inneholder blant annet en dukkeutgave av den legendariske meksikanske maleren Frida Kahlo (1907-1954).

Det har fått Kahlos familie til å reise bust. Ifølge BBC hevder kunstnerens etterkommere at Mattel slettes ikke har autorisasjon til å lage en Kahlo-dukke.

I et uttalelse skriver familien at Mara Romeo, Kahlos grandniese, er eneeier av rettighetene til bildet av bestemorens søster.

SELVPORTRETT: Frida Kahlo ble særlig kjent for sine selvportretter. Foto: NTB Scanpix

SELVPORTRETT: Frida Kahlo ble særlig kjent for sine selvportretter. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

Mattel uenige

Deutsche Welle skriver at Romeo har truet Mattel med «nødvendige skritt» for å rydde opp i rettighetskrangelen.

Mattel på sin side står fast på at de ikke har gjort noe galt.

I en uttalelse gjengitt av BBC skriver den California-baserte lekeprodusenten at de har jobbet tett med Frida Kahlo Corporation, «eieren av alle rettigheter relatert til Frida Kahlos navn og identitet», og at selskapet har gitt dem tillatelse til å lage en Kahlo-dukke.

BBC har, via Mattel, mottatt en uttalelse fra Frida Kahlo Corporation. Der hevder selskapet at de har fått Kahlo-rettighetene fra kunstnerens niese, Isolda Pinedo Kahlo.

Savner monobryn

Det strider mot en uttalelse Mara Romeos advokat Pablo Sangri har gitt overfor AFP:

- Frida Kahlo Corporation eier ikke, har aldri eid og vil aldri eie rettighetene til Fridas bilde.

I tillegg til at Romeo mener at Mattel har gått over rettighetsstreken, er hun misfornøyd med hvordan Barbie-produsenten har portrettert Kahlo.

- Jeg skulle ønske at dukken hadde trekk som liknet mer på Frida, ikke denne dukken her med lyse øyne. Jeg ville ha likt at hun hadde monobryn, og at klærne hennes var laget av meksikanske håndverkere, sier Romeo til AFP.

EGEN BARBIE: Supermodellen Ashley Graham ble hedret med egen Barbie-dokke under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles mandag kveld. Video: Addition Elle / Ashley Graham / Instagram Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!