Bård Breivik ble i enhver forstand en grensesprenger

Han mobiliserte kreativ energi til det siste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med Bård Breiviks død er et unikt kunstnerskap kommet til ende.

Breivik ble i enhver forstand grensesprenger.

IKKE BARE SOM nyskapende innenfor det skulpturelle feltet her til lands. Bergenseren ble en globalkunstner, som det fins få paralleller til i den epoken han for lengst har innskrevet sin signatur. Og utfoldet en aktivitet man i ettertid blir stående målløs og takknemlig overfor.

BREIVIK BEGYNTE sin skapende maraton på Vestlandsutstillingen i 1969. Allerede tittelen, «Oscar», tydet på at debutanten hadde tatt mål av seg  til noe stort. Likevel var det hans tekniske håndtering av den abstraherte figuren  i rustfritt stål - med preg av en peiler i rommet  - som slo oss den gang. I ettertid er det lett å se den karakteren som et tydelig signal fra 20-åringen. Allerede året etter vakte Breivik oppsikt utenfor Vestlandsregionen, da Norsk kulturråd gikk til innkjøp av hans  suverent bearbeidete «13 bokser» i metall.

TEKNIKK TILFREDSSTILTE ikke hans hunger på skulpturelle problemstillinger.  Han søkte og kom inn på den avanserte institusjonen, St. Martin School of Arts i London, der modernisten Anthony Caro lærte ham «å se skulptur med lupe». Samme miljø hadde formet en eksperimentell innstilling hos kolleger som Barry Flanagan, Richard Long og duoen Gilbert & George. Breivik ble også lagt merke til, og invitert til å vise installasjonen "My First Own Room" på Museet for moderne kunst i Oxford.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.