Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bård Breivik var en gigant - nå er han død

Fikk uhelbredelig kreft.

GIKK BORT: En av de største norske kunstnerne i etterkrigstida, billedhugger og skulptør Bård Breivik, er død. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: En av de største norske kunstnerne i etterkrigstida, billedhugger og skulptør Bård Breivik, er død. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skulptøren Bård Breivik er død, 67 år gammel, han fikk kreftdiagnosen før jul i 2014.

Trist melding Tidligere kunstanmelder i Dagbladet, Harald Flor,  mener at en av Norges aller støreste etterkrigskunstnere dermed har gått bort.

- Han var en gigant, nå er han død, sier Flor.

- Jeg fikk i helga høre om at han var innlagt på sykehus og at det nærmest seg slutten. Det var en trist melding å få, sier Harald Flor til Dagbladet.

- En nyskaper Breivik fikk påvist aggressiv, uhelbredelig kreft før jul 2014. Han fikk behandling hjemme i kunstnerboligen på Ekely og på Diakonhjemmet i Oslo, skriver avisa BT, ifølge NTB.

- Bård Breivik var en nyskaper på alle måter, sier Flor og fortsetter:

- Han var en av de mest markante etterkrigskunstnerne vi har hatt. En nyskaper som slo gjennom på 70-tallet. Han skapte et nytt skulpturbegrep ved hjelp av sitt materialbruk og tenkemåte.

Indiansk kultur - Skulpturtradisjonen var til midten av forrige århundre veldig tradisjonsbundet. Breivik slo gjennom på 70-tallet, og utviklet denne kunstformen. Han brukete tre, metaller, skinn og ikke minst stein, sier Flor.

Bård Breivik var også inspriert av indiansk kultur.

- Han var ikke bare inspiret av aindiansk kunst, men også hele deres tenke- og væremåte - økologisk og kulturell. Det gjennomsyret alt han gjorde. Han reiste mye, var utdannet i England, bodde i perioder i USA og pendlet mellom Norge og Kina, sier Flor, som trekker fram utsmykkingen av Informatikkbygget på Blindern i 2010.

Torgallmenningen Kunstneren var en av Norges mest profilerte bildehoggere, og er kanskje best kjent for å ha laget de markante søylene på Torgallmenningen i Bergen.

Den siste tiden jobbet han med å ferdigstille nye søyler som skulle stå der.

- Torgallmenningen har vært mitt store inspirasjonssted siden ungdommen. Jeg har laget mange arbeider der nede siden tidlig på 1970-tallet. Jeg har hentet mye av materialet mitt der, sa Breivik i et intervju i avisa i romjula.

På spørsmål om hvem som kan ferdigstille søylene dersom han ikke rekker det selv, svarte han følgende:

- Det må gjøres av meg.

Breivik tok sin utdannelse ved Bergens kunsthåndverksskole og Central Saint Martins College i London. Han hadde sin første utstilling i London i 1971 og hadde rundt 70 utstillinger rundt om i verden i løpet av sin karriere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media