- Bård Breivik var en gigant - nå er han død

Fikk uhelbredelig kreft.

GIKK BORT: En av de største norske kunstnerne i etterkrigstida, billedhugger og skulptør Bård Breivik, er død. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: En av de største norske kunstnerne i etterkrigstida, billedhugger og skulptør Bård Breivik, er død. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skulptøren Bård Breivik er død, 67 år gammel, han fikk kreftdiagnosen før jul i 2014.

Trist melding Tidligere kunstanmelder i Dagbladet, Harald Flor,  mener at en av Norges aller støreste etterkrigskunstnere dermed har gått bort.

- Han var en gigant, nå er han død, sier Flor.

- Jeg fikk i helga høre om at han var innlagt på sykehus og at det nærmest seg slutten. Det var en trist melding å få, sier Harald Flor til Dagbladet.

- En nyskaper Breivik fikk påvist aggressiv, uhelbredelig kreft før jul 2014. Han fikk behandling hjemme i kunstnerboligen på Ekely og på Diakonhjemmet i Oslo, skriver avisa BT, ifølge NTB.

- Bård Breivik var en nyskaper på alle måter, sier Flor og fortsetter:

- Han var en av de mest markante etterkrigskunstnerne vi har hatt. En nyskaper som slo gjennom på 70-tallet. Han skapte et nytt skulpturbegrep ved hjelp av sitt materialbruk og tenkemåte.

Indiansk kultur - Skulpturtradisjonen var til midten av forrige århundre veldig tradisjonsbundet. Breivik slo gjennom på 70-tallet, og utviklet denne kunstformen. Han brukete tre, metaller, skinn og ikke minst stein, sier Flor.

Bård Breivik var også inspriert av indiansk kultur.

- Han var ikke bare inspiret av aindiansk kunst, men også hele deres tenke- og væremåte - økologisk og kulturell. Det gjennomsyret alt han gjorde. Han reiste mye, var utdannet i England, bodde i perioder i USA og pendlet mellom Norge og Kina, sier Flor, som trekker fram utsmykkingen av Informatikkbygget på Blindern i 2010.

Torgallmenningen Kunstneren var en av Norges mest profilerte bildehoggere, og er kanskje best kjent for å ha laget de markante søylene på Torgallmenningen i Bergen.

Den siste tiden jobbet han med å ferdigstille nye søyler som skulle stå der.

- Torgallmenningen har vært mitt store inspirasjonssted siden ungdommen. Jeg har laget mange arbeider der nede siden tidlig på 1970-tallet. Jeg har hentet mye av materialet mitt der, sa Breivik i et intervju i avisa i romjula.

På spørsmål om hvem som kan ferdigstille søylene dersom han ikke rekker det selv, svarte han følgende:

- Det må gjøres av meg.

Breivik tok sin utdannelse ved Bergens kunsthåndverksskole og Central Saint Martins College i London. Han hadde sin første utstilling i London i 1971 og hadde rundt 70 utstillinger rundt om i verden i løpet av sin karriere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer