Bård måtte gå i terapi

For sju år siden gikk Bård Tufte Johansen på en psykisk smell som fikk ham til å søke profesjonell hjelp. I år er han ambassadør for morgendagens tv-aksjon, «Hjerterom», som omhandler nettopp psykisk helse.

Overfor Dagbladet vil ikke tv-komikeren utdype hva som skjedde, hvor alvorlig lidelsen var, eller hvilken form behandling han mottok.

Men i et stort intervju med magasinet Henne tidfester 37-åringen utbruddet til å ligge sju år tilbake i tid. På dette tidspunktet - høsten 1997 - var han og parkamerat Harald Eia blitt store kjendiser etter gjennombruddsserien «Lille lørdag» året før.

Sammen forberedte de denne høsten det som skulle bli den store slageren i 1998 - liveshowet «Åpen post».

«Plutselig velter det»

Heller ikke overfor Henne gjør Bård Tufte Johansen noe nummer ut av sin egen lidelse. Men et stykke ut i intervjuet står følgende passasje å lese:

«Han ... tar oss med sju år tilbake i tid. Til et mørkt rom. Døra står på gløtt, såpass at vi øyner en skikkelse i lysstrimen.»

Det er bare Bård.

-  Jeg hadde en liten knekk som gjorde at jeg gikk i terapi, sier Bård. Han nøler før han går videre.

-  Jeg hadde litt ..., litt sånn angst og sånn. Det er ingen stor sak, for hvis du virkelig er psykisk sjuk, var dette bare som å brekke beinet. Men det var mørkt, og man blir aldri den samme etterpå, man er alltid litt skadet, man har alltid litt nerver. Opplevelsen har tatt fra meg noe og gitt meg noe. Nei, jeg vet ikke helt hva det kom av. Jeg er rastløs av meg, og da mener jeg ikke sånn næringslivsrastløs, «jeg liker å få ting unnagjort». Jeg mener at det dirrer i hele hodet og kroppen, at jeg sover dårlig i lange perioder, at jeg ikke klarer å følge med når folk snakker, og plutselig velter det bare. Jeg tror at jeg til tider er ålreit å leve sammen med, til andre tider er jeg ikke så ålreit å leve sammen med. Det går så unna inni meg uten at det er noen grunn.»

I samme del av intervjuet med Henne begrunner Bård Tufte Johansen skepsisen til å utdype lidelsen ytterligere. Han sier:

«Det finnes nok av D-kjendiser som «står fram for å hjelpe andre». Hva med å justere selvbildet sitt?»

Til Dagbladet sier Bård Tufte Johansen at han føler han har sagt nok:

-  Jeg synes det kom ut fint og greit i Henne, der jeg fortalte litt, men likevel slapp å «stå fram». Det er mange som har det mye, mye verre enn meg. Derfor vil jeg helst slippe å si noe mer, sier den populære komikeren som også var gjest hos Fredrik Skavlan i går. Der sa han om sin psykiske knekk:

-  Jeg ble plutselig dårlig. Jeg ville bare ligge på et rom og orket ingen ting. Det er et par-tre uker jeg ikke husker så godt. Det handler om å komme seg såpass over det at man kan ta tak i problemene og jobbe seg ut av dem, sa Tufte Johansen.

Sketsjer i sendingen

Bård Tufte Johansen er glad for å kunne bidra i forbindelse med tv-aksjonen for psykisk helsevern.

Da han ble spurt om å være en av aksjonens tre-fire kjente ambassadører, takket han ja.

-  Til selve aksjonsdagen har jeg spilt inn noen sketsjer som skal gå i sendingen. Ellers har jeg hjulpet litt til der jeg kan. Laget radio-spoter, vært konferansier på enkeltarrangementer, bidratt for å få flere bøssebærere i Oslo. Sånne ting, sier Johansen.

Mye skjedde i 1997

Høsten 1997 hadde Bård Tufte nylig blitt pappa for første gang. Året før hadde han høstet store lovord for «Lille lørdag», og rett etter innspillinga reiste han til Patagonia i Argentina og lagde fiskeprogram. Dessuten planla han scenisk samarbeid med Lompelandslaget, og reiste til USA med Harald Eia for å finne inspirasjon til sitt nye talkshow, som skule bli hetende «Åpen post».

Denne høsten i 1997 jobbet han også som medprogramleder i radioshowet «Herreavdelingen» på NRK P3. Samtidig hadde han hodet fullt av planer for «Åpen post».

Tufte Johansen og Harald Eias nye talkshow hadde premiere 20. januar 1998, og ble møtt med til dels strålende kritikker.

Tufte Johansen vil ikke si om kombinasjonen av stor aksjonsradius, utallige gjøremål og nyvunnen popularitet gjorde at han møtte veggen - og til dels fortsatt sliter med ettervirkninger.

Aksjonsleder i tv-aksjonen, Ole Edvard Reitan, er glad for all åpenhet rundt psykiske problemer, og for at Bård Tufte Johansen forteller om sin knekk.

-  Det er viktig at alle gode krefter er sammen om fokusere på psykisk helsevern, og at kjente mennesker også står fram og sier noe om den tematikken, sier Reitan.

-  Det er blitt større åpenhet rundt psykiske lidelse de siste 10-15 åra. Avstanden til å ha problemer, men likevel fungere og det å ha problemer og falle utenfor, er liten, sier Reitan.

SLITER FORTSATT: «Man blir aldri den samme etterpå, man er alltid litt skadet, man har alltid litt nerver», sier Bård Tufte Johansen i et intervju med Henne. Der forteller han om den psykiske smellen for sju år siden. I går kveld var Bård Tufte Johansen gjest i «Først og sist» på NRK 1.