INSPIRASJONSKILDE: Harald Eia (t.h.) forteller at inspirasjonen fra Letterman resulterte i, blant annet, Åpen Post. Foto:  Anita Arntzen / Dagbladet / NTB Scanpix
INSPIRASJONSKILDE: Harald Eia (t.h.) forteller at inspirasjonen fra Letterman resulterte i, blant annet, Åpen Post. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Bård og Harald hyller Letterman: - Han var smart og teit samtidig

Komikerduoen om talkshowkongen som ga dem inspirasjon.

(Dagbladet): - Han definerte hva et komedie-talkshow var, med et show som var så smart samtidig som det ikke handlet om noenting, sier Harald Eia om talkshow kongen David Letterman, som i går kveld hadde sin siste sending fra Ed Sullivan Theater på Manhattan.

I 33 år har David Letterman hatt ansvaret for amerikanernes kveldskos, med humoristiske innslag og celebre gjester.

Eia forteller hvordan Letterman har vært en stor inspirasjonskilde for han helt siden han var liten. Det resulterte blant annet i «Åpen Post».

- Moro av ingenting - Han klarte å få ut så mye moro av ingenting. Som i spalten «Will it sink or will it float», der han fint kunne lage ti minutter med tv utifra et syltynt konsept rundt å se om noe fløt eller sank.

- Midt oppi det hele ble en rar kommentar til hva tv faktisk er, sier Eia.

Samtidig forstår komikeren hvorfor Letterman har valgt å forlate «Late Show».

- Det må jo være veldig vanskelig å opparbeide en entusiasme etterhvert. Jeg snakket med en gammel tekstforfatter på programmet en gang. Han sa det var et mareritt, for uansett hva han foreslo sa Letterman "det gjorde vi i 1984". Det er vanskelig å få til noe friskt, og han har jo til tider virket uinspirert.

Åpnet øynene for en bedre verden I 1986 tilbragte Bård Tufte Johansen ett år i det han beskriver som USAs nest dølleste sted etter South Dakota, North Dakota. Da han oppdaget Letterman skjønte han at verden utenfor var langt bedre enn livet i Dakota.

- Han gjorde meg vilt begeistra for amerikansk popkultur. Han var så smart og teit samtidig. Letterman har den perfekte atityd som programleder, sier Johansen.

Talkshow-kongen har ifølge Johansen mange styrker utover bare å være glup og vittig, som har vært bevist gjennom flere store begivenheter.

- Registeret hans er så bredt. Første sending etter 11. september var fantastisk, der var han en perfekt pappa. Han har åpent fortalt at han hadde forhold i redaksjonen, og han var hjertesyk. Alt skal på tv.

- Og selv om han er en superstjerne ser han på seg selv som vanlig, og ganske upopulær fyr. I tillegg kan han være kald og kjip når han likke liker noen eller er misfornøyd. Sånne folk blir man glad i, forklarer han.

Tror på Colbert Radarparet stiller seg positive til Stephen Colbert, kjent fra The Colbert Report på Comedy Central, som skal fylle de store skoene etter David Letterman.

- Colbert er en helt annen type som lager noe annet. Det blir sikkert gøy, og litt som å bytte ut Knut Nærum med «Asbjørn», forklarer Johansen.

I natt norsk tid ble siste sending med «Late Show» med David Letterman i navnet sendt. Avslutningsshowet hadde stjerner som Tina Fey, Jerry Seinfeld, Steve Martin og Julia Louis-Dreyfus, og med Foo Fighters som musikalske gjester.

Letterman ble applaudert av hele studioet, visstnok uten å felle en eneste tåre.

- Vet dere hva jeg skal gjøre nå som jeg pensjonerer meg? Jeg håper på å bli scientologiens nye ansikt utad, sa han spøkende i hans siste åpningsmonolog.

Talkshowet returnerer 8. september med Colbert bak pulten og under navnet «Late Night with Stephen Colbert».

Se Lettermans mest minneverdige øyeblikk her.