Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bård og Harald lager talkshow

- Er norske kjendiser så kule som de amerikanske?, undrer Lille Lørdag-heltene Harald Eia og Bård Tufte Johansen når de neste uke drar igang sin nye storsatsning, talkshowet Åpen Post. Hver tirsdag, onsdag og torsdag fram til påske skal de to forlyste nasjonen med nye sprell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hverken Thomas André, brødrene Alvestad, nerden Øystein, Ketil Mosleth eller arendalsdialekten dukker opp i det nye tv-konseptet til Harald og Bård. Åpen Post er noe helt nytt fra radarparet. De har laget et talkshow etter amerikansk modell. Helten er NBCs unge og rappkjeftede Conan O'Brien.

Norsk og hyggelig

- Men programmet vårt blir veldig norsk, bedyrer de to. Navnet har de stjålet fra Kjell Arnljot Wiigs legendariske tv-program som regjerte i NRKs barndom.

- Vi ville ha noe norsk og hyggelig. Derfor valgte vi det navnet. Men programmet som sådan har ikke noe slektskap til det Wiig holdt på med.

Etter nedleggelsen av braksuksessen Lille Lørdag 27. november 1996 har Eia og Tufte Johansen holdt en lav medieprofil. Men mye har skjedd i livene deres. Bård har giftet seg, begge to har blitt fedre, begge to har vært i USA på studieopphold, Harald har drevet mye med teatersport, Bård har laget fiskeprogram fra Argentina mens de sammen har forlystet radiolyttere som verter for Petres Herreavdelingen de siste halvåret.

Seinfeld-besøk

Men det er nok USA-oppholdet som har gjort størst inntrykk.

- Vi besøkte studioet der Seinfeld tas opp. En stund lurte vi på om vi skulle lage en ny situasjonskomedie. Men vi fant ut at det ble for vanskelig. Så endte vi opp med å lage et norsk talkshow, forteller de. Bård blir showets vert med Harald som en god nummer to. I likhet med amerikanske talkshow-stjerner som David Letterman og Jay Leno har Åpen Post sitt eget husband med Di derre-medlemmene Magnus Larsen og Espen Stenhammer i rekkene. Det blir også gjester i studio _ det er her spørsmålet om norske kjendiser er like kule som de amerikanske kommer inn _ og i god Lille Lørdag-tradisjon sprites det hele opp med vanntittige sketsjer.

Umorsom Dan

- Dere er ikke de første som reiser til USA for å la dere inspirere av tv-stjerner. Dan Børge Akerø besøkte Jay Leno...

- Problemet med Dan Børge er ikke at han var i USA. Problemet er at han ikke er morsom, svarer de kontant. Selv hadde de mange festlige opplevelser i møtet med Seinfeld-staben.

- Morsomt og morsomt, sukker Bård.

- Tanken var at vi skulle gli helt umerkelig inn i miljøet på Seinfeld-settet. Problemet var at Bård gikk med ryggsekk. Og det gjør man ikke i USA.

- Så midt under innspillingen av en scene _ vi er sikkert 100 mann som står og ser på _ stopper Kramer plutselig opp. Han snur seg, peker på meg og sier: Kan du vennligst flytte deg. Det var kjipt, innrømmer Bård og får støtte fra Harald.

- Kramer var alvorlig usjarmerdene akkurat da.

- Egentlig følte vi oss som endel av Seinfeld-gjengen. Men det ødela litt når vi stilte manusforfatterne dumme spørsmål som «er det noen forskjell på Lettermann-showet og Seinfeld?». Til slutt fant vi ut at vi ikke var av de kuleste i Los Angeles. Men lærerikt var det, konkluderer de.


Eia og Tufte Johansen er ikke bare naturlig morsomme. De er kjent som to særdeles hardtarbeidene fyrer.

- Vi er ganske proffe, ja. Ikke så spontane at det gjør noe. Tv er generelt sett et område for charlataner. Mange i NRK kaller det de driver med for improvisasjon, men egentlig er det latskap.

- Forståsegpåere hevder at ironi er veldig ut i 1998. Betyr det trøbbel for dere?

- Vi er komikere, og da er ironi et av flere virkemidler. Jeg har fått mange invitasjoner til studentdebatter for å diskutere om ironi er ut eller ikke. Generelt tror jeg ikke ironi er noe mer ut nå enn tidligere. Problemet er bare det at det er så mye dårlig ironi ute og går.

- Dere ble enormt populære etter Lille Lørdag. Er dere redde for å gå på en nedtur?

- Nei. Vi har gjort suksess, og det er bare deilig. Vi er komikere og vi føler oss sikre på at vi også i framtida klarer å være morsomme.

- Noe mål for Åpen Post?

- At folk vil være med i den kule gjengen vår. I Åpen Post møter man gjengen og prater piss, avslutter de.

Åpen Post debuterer på NRK1 tirsdag 20. januar kl. 23.15. Deretter skal det avvikles 30 programmer fram til påske.

TILBAKE: Et drøyt år etter at de la ned «Lille Lørdag» for godt, er Harald Eia og Bård Tufte Johansen tilbake på norske TV-skjermer med talkshowet «Åpen Post». Tre ganger i uka skal Bård og Harald være på NRK 1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!