Bare 10 000 så gretten Sundquist

Må gange med ti for å unngå tap.

(Dagbladet.no): I helga hadde Pål Jackmans nye film «Jernanger» premiere på norske kinoer.

I filmen spiller Bjørn Sundquist en gretten, gammel sjømann som sitter på en rusten gammel holk ved kaia i Stavanger, mens kjæresten i nord har ventet på ham i 30 år.

- Håpet på mer
Men der de siste norske premierefilmene, «Max Manus» og «Død snø», har oppnådd skyhøyt billettsalg de siste ukene, dro ikke «Jernanger» like mange til kinoene i helga.

I alt 10 838 løste billett til filmen i åpningshelga, og filmen havnet på femteplass på kinolista. Til sammenligning ble «Død snø» sett av 40 000 i sin åpningshelg. «Max Manus» trakk rekordhøye 140 500.

«Jernanger»-produsent Maria Ekerhovd sier likevel at hun er fornøyd med billettsalget.

- Vi hadde nok håpet på litt mer, men dette er ikke så langt unna hva vi ventet oss. I motsetning til «Max Manus» og «Død snø» er ikke dette en film ungdommene løper for å se den første helga. Vi har en mer voksen målgruppe, og billettsalget baserer seg mer på «word of mouth», sier hun til Dagbladet.no.

«Jernanger» vant nylig publikumsprisen under Tromsø Internasjonale Filmfestival, og Ekerhovd mener responsen fra publikum så langt har vært svært god.

- Vi tror de som har sett filmen vil snakke positivt om den til vennene sine, og slik vil flere komme for å se den. Vi må bare se det an, sier hun.

Må selge 100 000
Men «Jernanger» bør helst selge over ti ganger så mange billetter som filmen foreløpig har gjort. I motsetning til de fleste filmene som blir laget i Norge, er denne laget uten støtte fra Norsk Filmfond. Istedet har private investorer bidratt. Ifølge Aftenposten må filmen selge 120 - 130 000 billetter for at ikke investorene skal tape penger.

- Det er en sannhet med visse modifikasjoner, for vi tjener jo på dvd- og utenlandssalg også. Nærmer vi oss 100 000 billetter, er det bra.  

Hun har fortsatt tro på at de skal klare det.

- Men alle har gått inn i dette prosjektet med vidåpne øyne, og var klar over risikoen, sier hun.

«Max Manus» holder fortsatt stand på toppen av kinolista, med 63 339 besøkende i helga. «Død snø» ligger fortsatt på andreplass, med 19 800.

• Les «Jernanger»-anmeldelsen her.