Konsertanmeldelse: Rammstein på Bjerke travbane

Bare å gi seg over!

Rammstein er et rockeventyr!

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Når Rammstein sier «Adieu» og takk for seg på tre språk etter 21 låter og to timer og et kvarter med et intenst lyd- og lyssjokk, har de gitt 60.000 sjeler en opplevelse de sent eller aldri vil glemme. Det var den største konserten på norsk jord, og det er vanskelig å si noe annet enn at den var særdeles vellykket. Du trenger ikke en gang å like musikken for å ha en god opplevelse på en Rammstein-konsert. Så vilt er det!

KUN TIL BRUK PÅ DAGBLADETS FLATER: IKKE TikTok, Twitter, YouTube eller Flickr.Oslo 20220724Tyske Rammstein live på Bjerke Travbane . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KUN TIL BRUK PÅ DAGBLADETS FLATER: IKKE TikTok, Twitter, YouTube eller Flickr.Oslo 20220724Tyske Rammstein live på Bjerke Travbane . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Rammstein - Europe Stadium Tour 2022

Hvor: Bjerke travbane, Oslo
Tilskuere: 60.000

«Show, show og rock'n'roll!»
Se alle anmeldelser

Bjerke travbane leverte i debuten, men ikke helt uten nybegynnerfeil. Mer om det seinere. Noe av det viktigste er tross alt «lydprøven», og den får en sekser – som denne helt unike konserten. Det er spektakulært, rått og ganske så fengende. Det fins ikke maken til Rammstein!

Må oppleves

Det er nok ikke mulig å forstå hva en Rammstein-konsert går ut på før du har opplevd den sjøl. 30.000 publikummere gjorde det på Ullevaal stadion for tre år siden, og i kveld fikk dobbelt så mange oppleve verdens største og mest ekstraordinære undergrunnsband på en travbane i Oslo. Trondheim ble snytt for opplevelsen i 2020 og 2021 på grunn av pandemien, og så ble det i stedet Bjerkes debut som konsertarena.

TULLER OG TØYSER: Vokalisten Till Lindemann er høyt og lavt, og tuller og tøyser ved siden av å formidle tyske gloser til folket. Til rockere å være er de overraskende morsomme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TULLER OG TØYSER: Vokalisten Till Lindemann er høyt og lavt, og tuller og tøyser ved siden av å formidle tyske gloser til folket. Til rockere å være er de overraskende morsomme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Händel

Nøyaktig kl 20.40 starter moroa med Georg Friedrich Händels «Music for the Royal Fireworks» på «boks» (som en liten forsmak på hva som skulle komme) og et norsk flagg smykket med Rammstein-symbolet. Litt røyk – og så smeller det i lys og eksplosiv lyd og «Armee der Tristen» og «Zick Zack», to av fire fra årets album «Zeit».

Sommerkvelden i Oslo gir vanligvis ikke full uttelling på pyro og fyrverkeri-området, men heldigvis var denne kvelden ganske grå – og med bare duskregn fra oven. Frontfigur Till Lindemann er like grå med sin mørke sminke og ditto klær, men spiller et fargerikt skuespill.

På låt nummer seks (!) oppmuntrer han damene til å flashe puppene før «Mein Herz brennt» drønner ut over Bjerke, symfonisk og medrivende. Et høydepunkt. Akkurat nå fins det ikke maken til Rammstein. Ikke seinere heller, for den saks skyld. «Sonne» er alltid et høydepunkt, i likhet med «Deutschland» (som innledes med en remix) og «Rammstein».

BADET I PYRO: Slik så det ut fra nabolaget rundt Bjerke travbane søndag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BADET I PYRO: Slik så det ut fra nabolaget rundt Bjerke travbane søndag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Performance og teater

Rammstein er et fenomen og like mye performance, sirkus og teater som konsert. Eller som kollega Torgrim Øyre så treffende skrev i anmeldelsen av det siste albumet, «Zeit», i april i år: «En cocktail av satire, bekmørk humor, forkvaklet romantikk, flammer og tullball.»

Under «Puppe» («Dokke») rulles en gigantisk barnevogn i sølv med verdens styggeste dokke inn på scenen. Den tar fyr, før konfettien regner over oss som står nærmest. Lindemann tuller og tøyser og keyboardisten Christian «Flake» Lorenz går på rullebånd og «kokes» levende i ei gryte av en gedigen flammekaster.

Varmen fra pyroen føles fra flere kanter. På første ekstranummer, «Engel», blir bandet fraktet fra en mindre scene tilbake til hovedscenen i gummibåter som løftes fram av publikum – det vil si noen av dem som har betalt 1700 kroner for å få orkesterplass i såkalte «Feuerzone» sammen med noen tusen andre.

Øst-Tyskland

Rammstein har solgt imponererende tre millioner billetter under turneen i 2019 og årets utsatte turné. Hvordan er det mulig?

Bandet har de samme seks medlemmene, opprinnelig fra Øst-Tyskland, som da de startet for 28 år siden. Noen har nok hørt om vokalist Till Lindemann, men er det noen som vet hva de andre bandmedlemmene heter? Eller hvordan de ser ut?

De spiller industrirock, eller industriell metal. Tekstmessig favner de vidt. Bandet kan sitere klassikerne Goethe eller Brecht i det ene øyeblikket og synge om store pupper i det neste. På tysk. De har solgt over 20 millioner album, men blir ikke spilt på radio. Hvordan kunne de bli så store? Svaret ligger nok et sted innenfor Bjerke travbane denne kvelden.

Er det også gigantomani? Mange vil mene det, men jeg tror ikke noen av dem befinner seg innenfor portene på Bjerke.

«Metropolis»

Det er bare å starte med det imponerende scenerigget inspirert av Fritz Langs storslåtte filmepos «Metropolis» fra 1927, en vinner på filmklubbene. Eller er det et Pushwagner-bilde vi er en del av?

Vi snakker 108 trailere med utstyr og et forbruk på fem millioner kroner på show og pyroeffekter til hver eneste konsert.

GIGANTISK: Lysene kunne ses langt av gårde. Ikke med på bildet: De over 100 trailerne som skal til for å rigge den imponerende scenen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
GIGANTISK: Lysene kunne ses langt av gårde. Ikke med på bildet: De over 100 trailerne som skal til for å rigge den imponerende scenen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Nabo-info

Og hva med de stakkars naboene, spør du kanskje? Arrangør All Things Live har vært nøye med å holde seg inne med demS. De har hatt møter og sendt ut hyppige varsler om en riggeperiode fra 15.-31. juli osv, og bydel Bjerke sier at de opplever samarbeidet som «meget tilfredsstillende».

Men hvordan fungerer Bjerke som konsertarena?

Overraskende godt, bortsett fra at det er veldig mange mennesker på ett sted. Lyden var det ingen ting å si på. Høy var den også. Shuttlebussene tok unna, men det tar selvfølgelig lang tid å forflytte så mange. Men altså, mye måles i toalettforholdene. Uansett hvor mange doer som settes ut ser det ut til å bli for få av dem. Køene hadde nok vært atskillig mindre om det hadde vært enda flere pissoar-områder. Da hadde arangørene - og Bjerke travbane - også sluppet urin-elvene langs noen av gjerdene. Men det kommer sikkert om det blir en neste gang. Skjønt, det er ikke veldig mange band som trekker 60.000 publikummere uten problemer, men så er det ikke mange band som Rammstein heller.

Vi noterer oss uansett for en eventyrlig kveld for historiebøkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer