Kommentarjournalistikk

- Bare å gratulere med jubelveksten

Dagbladets kommentar og debattstoff øker sidevisninger med hele 72 prosent.

KOMMENTATORER: Her ser vi et knippe av de som kommenterer i Dagbladet: øverst fra venstre, politisk redaktør Geir Ramnefjell, Martine Aurdal, Morten Strand, Sigrid Hvidsten, John Olav Egeland og Inger Merete Hobbelstad. Foto: Dagbladet
KOMMENTATORER: Her ser vi et knippe av de som kommenterer i Dagbladet: øverst fra venstre, politisk redaktør Geir Ramnefjell, Martine Aurdal, Morten Strand, Sigrid Hvidsten, John Olav Egeland og Inger Merete Hobbelstad. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert

De to foregående ukene har Dagbladet meninger hatt 2,4 millioner ukentlige sidevisninger. Trenden viser en kraftig økning i interessen for kommentar- og debattstoffet på Dagbladet.no.

Dagbladet har lange tradisjoner for å satse målrettet og systematisk på meningsjournalistikken.

En bevisst strategi

- De siste åra har vi jobbet mye med å sikre meningsjournalistikken en like selvsagt rolle i det digitale universet. Til forskjell fra mange andre norske medier legges alt vårt meningsstoff ut fritt tilgjengelig på dagbladet.no, ikke innenfor en betalingsløsning, sier Geir Ramnefjell, politisk redaktør i Dagbladet.

Dette er en bevisst strategi for å gjøre det analytiske stoffet til en naturlig del av nyhetsstrømmen Dagbladet tilbyr sine lesere.

- Meningsjournalistikken hører hjemme tett på nyhetsbildet og samfunnsutviklingen, og vi ønsker å gi den plass slik at den blir lest av så mange som mulig, sier Geir Ramnefjell.

2,4 millioner sidevisninger

De to foregående ukene har satsingen sørget for rekordtall.

- Forrige uke hadde meningsartiklene på dagbladet.no nesten 2,4 millioner sidevisninger, skyhøyt over det interne ukemålet vi setter oss på 1,4 millioner visninger. Den foregående uka hadde vi tilsvarende tall.

- Det er det høyeste antall sidevisninger per uke for Dagbladet meninger, hvis vi ser bort fra de intense nyhetsukene etter corona-nedstengningen i mars.

Dramatiske nyhetsuker gir ekstra mange lesere, men vi ser over tid at interessen for kommentar og debattstoffet vårt er jevnt høy, sier Ramnefjell.

- Diskuterer nyhetsbildet

Når man sammenlikner perioden 1. oktober til 15. november i år med tilsvarende periode i fjor, har økningen i sidevisninger vært på 72 prosent.

- Vi måler ikke suksessen til meningsjournalistikken vår bare etter lesertall, sier Ramnefjell, og legger til:

- God kommentar- og debattjournalistikk starter med en solid redaksjon, som etter vesentlighetskriterier sorterer og diskuterer nyhetsbildet hver dag. Med effektive grep sørger vi for at det vi griper fatt i når så bredt ut som mulig. Det er veldig motiverende å se at vi lykkes så godt med det, sier Ramnefjell.

- Imponerende økning

Stipendiat ved University of Cambridge, Tellef Solbakk Raabe, forsker på norske aviser. Han mener det svært gledelig at interessen for kommentarer, debattstoff og meningsjournalistikk er økende.

MEDIEFORSKER: Tellef Solbakk Raabe gleder seg over trenden. Foto: Privat
MEDIEFORSKER: Tellef Solbakk Raabe gleder seg over trenden. Foto: Privat Vis mer

- Økningen er svært imponerende, og viser at Dagbladet har vokst mye siden jeg forsket på deres kommentatoravdeling i 2018.

Medieforskeren påpeker at meningsjournalistikk generelt, og debattstoff spesielt, er en sentral del offentligheten.

Debattinnlegg fra folk flest er det mest effektive virkemiddelet mediene har for å formidle et mangfold av stemmer og meninger. I ei tid da «alle» kan kommentere i sosiale medier er det desto viktigere at mediene gjør redaksjonelle utvelgelser, og tilfører kontekst og legitimitet.

- Det er bare å gratulere med jubelveksten, sier Raabe til Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer