Bare å «hente»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELSEARBEIDERE: Vi må hente 100.000 helsearbeidere og trolig i u-land, mente utviklingsminister Erik Solheim og får full støtte av minister Hanssen. I årevis har vi ment at Norge er verdens beste land og at alle i hele verden vil komme til Norge hvis vi ikke stadig strammer inn vår innvandrings- og flyktningepolitikk. Nå ser vi fremtiden dystert i møte og dørvakten må byttes ut med en innsmigrende innkaster.Fremdeles er store deler av norsk offentlighet av den oppfatning at vi kan dra ut og «hente» eller «importere» den arbeidskraften vi trenger. Til tross for utstrakt bruk av ordet «hente» mener forhåpentligvis ingen at man skal gjeninnføre slaveriet, men at folk skal komme hit frivillig.

MEN HVORDAN skal vi få de utdannede menneskene til å velge Norge? De kan velge, men det kan ikke vi. Under Erna Solbergs tid produserte vi videofilmer for å avskrekke asylsøkere fra å reise til Norge. Nå trengs en annen type videoer, og det er tvilsomt om en gjennomsnittlig norsk tv-debatt om innvandring vil være et godt lokkemiddel.

MUREN MELLOM «oss» og «de andre» er fremdeles sterk og høy i Norge, og den må vi få revet noe faderlig fort. Vi må endre debatten til å bli realitetsorientert, politikken må vris fra avskrekking til tiltrekking, og vi må tørre og orke å diskutere rasisme og diskriminering som den herboende minoriteten daglig betaler prisen for. Vi har dårlig tid og mye å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer