«Bare» barnebøker har blitt unormalt dyre

Forvirring rundt bokprisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I forrige uke skrev vi at bøker har økt langt mer i pris enn andre varer. Tall fra Den norske Bokdatabasen, som registrerer alle bøker som selges i Norge, viste at prisene økte med 59 prosent, mot konsumprisindeksen på 24 prosent.

Forvirring rundt bokprisene

  • Den norske Bokdatabasen fant i forrige uke ut at bokprisene har økt dobbelt så mye som konsumprisindeksen:

  • Basen tok for seg alle norske utgivelser i tidsrommet 1996-2006.
  • Problemet med undersøkelsen var at de gamle prisene ikke var oppgitt i databasen, og at de derfor måtte beregnes - blant annet ved hjelp av konsumprisindeksen.
  • Den norske Forleggerforening svarte med å lage en egen undersøkelse av prisutviklingen fra 1995-2005:

  • De tok utgangspunkt i katalogen «Årets bøker», som hvert år deles ut i bokhandlene.
  • Problemet med denne undersøkelsen er at den ikke inkluderer alle titler innenfor de aktuelle sjangerne (skjønn- , dokumentar- og faktalitteratur for voksne og barn/ungdom).
  • Rundt 2500 bøker i sjangerne ble årlig gitt ut i de aktuelle sjangerne i tidsrommet. Forleggerforeningens undersøkelse involverte cirka 1000 av disse titlene.

Det stemmer ikke, ifølge Forleggerforeningen.

Barnebøker øker mest

- Vi har rett og slett gjort en feil og villedet folk. Dette burde ikke ha skjedd, beklager Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen til Dagbladet.no.

Forleggerforeningen syntes tallene fra Den norske Bokdatabasen var underlig høye, og gjorde sin egen undersøkelse.

På bakgrunn av denne hevder nå Hans Butenschøn i Forleggerforeningens Statistikkutvalg at bokprisene har økt mindre enn konsumprisindeksen.

Forleggerforeningens undersøkelse viser riktig nok at prisene på barne- og ungdomsbøker har økt mer enn konsumprisindeksen, med 29 prosent.

Skjønnlitteratur og sakprosa for voksne har imidlertid økt mindre, henholdsvis med 19 og 12 prosent. I realiteten har dermed disse bokprisene gått ned, mener Butenschøn.

NORGE DYREST: Da «Harry Potter og Halvblodsprinsen» kom i salg, var Norge det dyreste landet. Her er Johanne Øra Danielsen (til høyre) og Ada Wikdahl, som kjøpte hver sin bok i en bokhandel i Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX
NORGE DYREST: Da «Harry Potter og Halvblodsprinsen» kom i salg, var Norge det dyreste landet. Her er Johanne Øra Danielsen (til høyre) og Ada Wikdahl, som kjøpte hver sin bok i en bokhandel i Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX Vis mer

- Hva er grunnen til at barnebøkene øker mer enn konsumprisindeksen?

- Det er jeg jammen ikke sikker på. Det kan være spennende å gå dypere i dette, sier Butenschøn - til daglig direktør for forretningsutvikling i Gyldendal - til Dagbladet.no.

Ikke idiotsikkert

Fagbøker er ikke med i undersøkelsen Forleggerforeningen har gjort, og undersøkelsen tar ikke for seg alle utgitte bøker innenfor tidsrommet, slik den tilsvarende undersøkelsen fra Den norske Bokdatabasen gjør.

Problemet med Bokdatabasens undersøkelse er imidlertid at gamle priser har blitt rekonstruert.

- Våre tall bygger på en feil forutsetning og bør derfor ikke brukes, sier Austigard til Dagbladet.no.

Nå slår Bokdatabasen seg sammen med Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. For å utarbeide prisstatistikker innen alle sjangre, og dermed en idiotsikker metode.

- Vi har behov for å samkjøre basene for å få en riktig felles statistikk, avslutter Austigard.

LES OGSÅ:

TALLENES TALE VAR FEIL: Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen analyserer utviklingen i bokmarkedet. Denne gangen var prisen feil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer