KOMMENTARER

Bare barnemat

På Stortinget kan politikerne spise seg mette i lunsjen for 20-30 kroner. På en skole i nærheten går barn på tomgang.

MATPAKKE: Noe de fleste, men langt fra alle har. Og som sjeldnere enn anbefalt inneholder frukt og grønt. Foto: Frank May / NTB scanpix.
MATPAKKE: Noe de fleste, men langt fra alle har. Og som sjeldnere enn anbefalt inneholder frukt og grønt. Foto: Frank May / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På arbeidsplassen har mange voksne både jobbfrukt og en kantine med billig mat, sponset av arbeidsgiver. Slik er det også på Stortinget og i departementene. Det er dem vel unt. Det problematiske er at mens politikerne spiser og drikker på statens regning, så unner de ikke skolebarna det samme. Barna får ikke så mye som et eple. Gratis skolemat er en fjern drøm. Skolebarna er overlatt til matpakka som foreldrene smører — eller ikke smører.

Helsedirektoratets skolematundersøkelse fra 2013 viser at de fleste elever i barneskolen, 95—98 prosent, har med matpakke. Med et elevtall på rundt 60 000 per trinn, blir det likevel mange tusen barn hver dag uten mat. En Ipsos MMI-undersøkelse for Melk.no i fjor, er mer urovekkende. 50 000 skolebarn mangler matpakke daglig. Ifølge begge undersøkelsene går andelen matpakkespisere stadig ned.

For de som har matpakke, varierer kvaliteten veldig. De som får Kaluza-boks med grovbrød, hjerteformede egg og oppskåret frukt, er i mindretall. Under halvparten har med seg frukt og grønt, viser tallene fra direktoratet. Matpakkespisingen avtar på ungdomsskolen. Det blir kompensert ved at ungdomsskolene som regel har kantine, men like gjerne ved at ungdommene går utenfor porten for bolle og sjokomelk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer