Bare Bhatti

- Hvorfor hater vi ham slik? Hvorfor forfølger vi ham? Fordi han har et stort og prektig skjegg? Fordi han bøyer seg for Gud? Skylder han oss noe?

HVEM ANDRE: Hvem andre enn Bhatti har fått refs for å ha tatt situps? Og hvem andre enn Bhatti har blitt satt på isolat for å ha gått ut offentlig og kritisert fengselets trakassering? Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HVEM ANDRE: Hvem andre enn Bhatti har fått refs for å ha tatt situps? Og hvem andre enn Bhatti har blitt satt på isolat for å ha gått ut offentlig og kritisert fengselets trakassering? Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

RETTSVESEN: Det kunne skrives bok om idiotiske refselser i norske fengsler. Dog: Hvem andre enn Bhatti har fått refs for å ha tatt situps?

Og hvem andre enn Bhatti har blitt satt på isolat for å ha gått ut offentlig og kritisert fengselets trakassering?

Hvem andre enn Bhatti blir pågrepet i fengselsporten idet han går ut etter endt soning, og varetektsfengslet i påvente av et forsøk på å få ham dømt en gang til for det ferdigsonede forholdet?

Og hvem andre enn Bhatti blir sittende 263 dager i fengsel, uten dom, ja til og med uten siktelse?

Hvem som helst ville blitt forbannet. Så også Bhatti. «Jeg lever for islam og hater norske verdier» siterer Dagbladet ham på idet han igjen trer ut i friheten. Det skulle man knappest kunne fortenke ham i.

Men gjett om! Hvem andre enn Bhatt får tildelt spanerteam fra PST, og får skjult avlyttingsutstyr installert, til og med i bilen. Alt sammen på grunn av en ytring i det offentlige rom.

Etter å ha spanet og lyttet i fire år, er alt PST har, et opptak av Bhatti som, i løpet av en tilfeldig kjøretur gjennom Oslos gater, lufter sin rettferdige vrede over USA og staten Israel. For det får han en fiktiv siktelse for terrorforbund mot seg, og blir på ny satt i isolasjonsfengsel. Hvem andre enn Bhatti?

Og hvem andre enn Bhatti blir holdt i fortsatt isolat av fengselsvesenet, selv etter at politiet og retten har sagt at det ikke lenger er grunnlag for det?

Så blir han frikjent, og løslatt igjen. Men ikke mer fri enn at han pågripes av tungt bevæpnede stormtropper mens han er ute og kjører, med sønnen i bilen, nykter og ubevæpnet. Og igjen, idet han spaserer forbi sitt eget tomme hus, etter et besøk hos sine foreldre.

Nå også: Bhatti blir isolasjonsfengslet for å ha latt seg (eller var det en slektning) avfotografere med et lekevåpen?

Hvem andre enn Bhatti blir behandlet slik? Og hvorfor? Hvorfor hater vi ham slik? Hvorfor forfølger vi ham? Fordi han har et stort og prektig skjegg? Fordi han bøyer seg for Gud? Fordi hans foreldre kom fra Pakistan? Skylder han oss noe?

Jeg bare spør.

Halvar D. Pettersen
Halvar D. Pettersen Vis mer