Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Post» - Graham-familien

Bare dager før den stjernespekkede premieren rammes avisfamilien av nok en tragedie

Washington Post-arving tok sitt eget liv.

TRAILER: «The Post» handler om hvordan Katharine Graham navigerte The Washington Post gjennom Pentagon papers-skandalen, en av USAs største politiske avsløringer. har norgespremiere 16. februar 2018. Meryl Streep spiller Katharine Graham, og Tom Hanks spiller redaktør Ben Bradlee. Video: 20th Century Fox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien Graham, som eide og drev The Washington Post gjennom fire generasjoner, virker å være forfulgt av hendelser. Flere av medlemmene har dødd på tragisk vis.

Samtidig som Katharine Grahams meritter portretteres på lerretet i filmen «The Post», som hadde premiere 22. desember i USA, ble den ekte Graham-familien, som filmen er basert på, rammet av nok en tragedie.

To dager før premieren ble advokat og filantrop William Graham (69) funnet død i sitt hjem i Los Angeles. Broren Donald E. Graham opplyser til Washington Post at William Graham døde av selvpåførte skader.

Saken omtales av en rekke internasjonale medier, blant annet Daily Mail US.

- En flott fyr

«The Post» handler om hvordan mora, redaktør Katharine Graham, spilt av Meryl Streep, navigerte familieavisa Washington Post gjennom Pentagon papers-skandalen. Pentagon papers viste hvordan den amerikanske regjeringen gjennom tre tiår og fire presidenter systematisk førte det amerikanske folk og verden forøvrig bak lyset, angående sin militære innblandingen i Vietnam.

Lekkasjen er en av de mest betydningsfulle i pressehistorien.

William Graham møtte samme endelikt som sin far, Philip, som drev avisa i 17 år, fram til også han tok sitt eget liv i 1963.

Sønnen William Graham slet i årevis med hjerteproblemer, som ifølge broren både var smertefullt og ødeleggende for ham, skriver CNN.

- Han var en flott fyr. Han var en god advokat og en god lærer på UCLA. Og en veldig sjenerøs mann som ga til mange veldedige organisasjoner, sier broren Donald Graham til CNN.

KAY GRAHAM: Meryl Streep i rollen som Katharine Graham, avisutgiveren og redaktøren som ledet The Washington Post fra 1963 til 2013. Foto: 20th Century Fox / Nico Tavernise
KAY GRAHAM: Meryl Streep i rollen som Katharine Graham, avisutgiveren og redaktøren som ledet The Washington Post fra 1963 til 2013. Foto: 20th Century Fox / Nico Tavernise Vis mer

Som Kennedy

Som en slags avisverdens kongelige, er ikke Graham-familiens skjebne ulik Kennedy-familiens, som er blitt rammet av tragiske ulykker gang på gang.

Også familien Graham har vært beskrevet som mektige og framgangsrike, og flere av familiemedlemmene har møtt sin død tidlig, og i tragiske omstendigheter.

William Graham etterlater seg ei kone, to barn fra et tidligere ekteskap, søsteren Lally Weymoth, og brødrene Donald E. og Stephen M. Graham.

«The Post»

Det var William Grahams bestefar, Eugene Meyer, som kjøpte The Washington Post, ofte bare kalt The Post, på en konkursaksjon i 1933.

Svigersønnen Philip L. Graham tok over styringa for avisa i 1946, men ledet den bare i 17 år, før han tok sitt eget liv på en gård i Virginia i 1963.

​Da hadde han nylig sluppet ut fra psykiatrisk sykehus, etter å ha vært innlagt i seks uker, skriver NY Daily News. Da Philip døde, tok kona Katharine over avisa. ​

Katharine, eller Kay Graham, som hun ble kalt, spilte en betydelig rolle i dekningen av både «Pentagon Papers» i 1971, som avslørte løgnene om USAs engasjement i Vietnamkrigen, og Watergate-skandalen, som førte til at president Nixon trakk seg fra embetet i 1974.

Filmen «The Post», som er regissert av Steven Spielberg, handler ifølge ImDB om hvordan Kay Graham som landets første kvinnelige avisutgiver ble presset inn i en kamp med myndighetene i arbeidet med disse sakene.

Meryl Streep spiller Kay Graham, og Tom Hanks spiller Ben Bradlee, som var redaktør i Washington Post fra 1968 til 1991.

Slo hodet i fortauet

Også Katharine Graham døde på en brå og uventet måte.

Ifølge Katharine Grahams nekrolog i The Post, døde hun av hodeskader etter å ha falt og slått hodet sitt på fortauet.

KATHARINE: Den ekte Katharine Graham, med sønnen Donald til venstre, og redaktør Ben Bradlee til høyre. Bildet er fra 1991. Foto: AP Photo/Dennis Cook
KATHARINE: Den ekte Katharine Graham, med sønnen Donald til venstre, og redaktør Ben Bradlee til høyre. Bildet er fra 1991. Foto: AP Photo/Dennis Cook Vis mer

Hun døde i en alder av 84, og blir i nekrologen beskrevet som en av de mest innflytelsesrike og beundringsverdige kvinnene i verden.

Washington Post har i flere tiår vært Washingtons ledende avis. Avisa har vunnet mange priser for sin undersøkende og kritiske journalistikk mot amerikansk etterretning og forsvar. ​

Washington Post var også blant de ledende mediene i dekningen av det hemmelige overvåkingsprogrammet til National Security Agency, som den spionsiktede tidligere CIA-ansatte Edward Snowden avslørte.

Det var en av de siste store sakene som The Post dekket mens avisa fremdeles var i Graham-familiens eie. I 2013 solgte familien avisa til Amazon-sjefen Jeff Bezos.

Filmen «The Post» har norgespremiere 16. februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!