DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Bare de som har minst må stramme livreima. Igjen.

Det er mulig å få til en ny, rettferdig politikk som skaper en økonomi som virker for de mange, ikke for de få.

VILLET POLITIKK: At de rike skal dra ifra, mens de som har minst blir hengende igjen, er en villet politikk, skriver kronikkforfatteren med adresse til Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VILLET POLITIKK: At de rike skal dra ifra, mens de som har minst blir hengende igjen, er en villet politikk, skriver kronikkforfatteren med adresse til Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

År etter år fortsetter regjeringen å stramme budsjettskruene. Hvert år blir det litt mindre rom for dem som har minst, for velferden og dem som sliter. Samtidig vokser lommeboka til de rikeste.

I forkant av årets statsbudsjett var finansminister Siv Jensen fra Frp ute i avisene med sitt mest alvorlige og ansvarlige ansiktsuttrykk. Det var trangere tider, fikk vi høre. Budsjettet måtte være noe mindre romslig enn vanlig. Livreimen skulle strammes.

Men da budsjettet kom, var det ikke slik det ble. Det er nemlig bare de som har minst som må stramme livreima. Igjen. Ikke de som allerede har aller mest. De skal fortsatt få mer.

Budsjettet som ble lagt fram i høst er som hvert budsjett de siste fire årene. Den blåblå regjeringen leverer helt forutsigbart, hver eneste høst, budsjetter som har strammet inn dem som ikke har mye å gå på. Unger som vokser opp i fattigdom, uføre, arbeidsløse, bostedsløse, kronisk syke, funksjonshemmete, pasienter, fanger, alvorlig syke barn og eldre. Samtidig går de store pengene til de aller rikeste i samfunnet, gjennom store skattekutt får de mer penger og mer makt. Slik bruker vi budsjettets handlingsrom på de få, i stedet for de mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer