Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bare det å gå sakte var utmattende

Det var ikke bare fryd og gammen da «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint spilte inn film i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Harry Potter»-stjerna Rupert Grint (23) og hans britiske skuespillerkollega Lachlan Nieboer (30) er i Norge for å promotere «Into the white», som har kinopremiere fredag.

I går deltok de begge på førpremieren på Folketeatret, og i dag møtte de opp for å snakke med pressen samme sted.

- Det har vært fint å jobbe her, og å tilbringe tid her. Det er slikt et fint land, og jeg gleder meg til å komme tilbake, smiler Grint.

- Utmattende, iskaldt og røft Selv om de har flere fine ord om Norge, har det ikke bare vært velstand under innspillingen, ifølge de to britene.

Det å tilbringe tre uker i den norske fjellheimen, i 20 minusgrader, er på ingen måte hverdagskost for «Harry Potter»-skuespilleren.

- Det er vanskelig å være i rollen i slike forhold. Bare det å gå sakte var utmattende, det var iskaldt, og du lurer på hvordan det går. Men det var en opplevelse, sier Grint.

- Været forandret seg hvert femte minutt, fra blå himmel til snøstorm, sier Nieboer, og karakteriserer innspillingsperioden i iskulden som «ganske røft».

Men til tross for snøstorm og bitrende kulde, har de aldri angret på å ha takket ja til det som er den norske regissøren Petter Næss' («Elling», «Bare Bea», «Tatt av kvinnen») nyeste prosjekt.

- Nei, nei, nei. Vi har aldri angret, selv om det var utmattende, sier britene unisont, og forteller at de er fornøyde med resultatet.

- En stor film «Into the white» er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. 27. april 1940 skjøt to fly hverandre ned over bygda Grotli ved Stryn. De overlevende - to engelske og tre tyske piloter - søker alle ly fra den massive snøstormen i ei lita, øde hytte, og ser seg nødt til å droppe krigen mot hverandre til fordel for å kjempe kampen om å overleve - sammen.

På rollelista står også Stig Henrik Hoff (47), og tyskerne Florian Lukas (38) og David Kross (21).

VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet
VIL TILBAKE: Britiske Rupert Grint og Lachlan Nieboer har planer om å komme tilbake til Norge, uten at det er i jobbsammenheng. Foto: Sveinung Ystad, Dagbladet Vis mer

Sistnevnte har, til tross for sin unge alder, allerede rukket å medvirke i flere Hollywood-produksjoner. Blant annet spilte han mot Kate Winslet i «The Reader» (2008), og den Oscar-belønnede Steven Spielberg-filmen «War Horse» (2011).

- Det handler ikke om filmbudsjettet, eller om det er en Hollywood-film. Når alt kommer til alt handler det om én person, regissøren, og hvilken historie som skal formidles. For meg føltes «Into the white» som en stor film, sier Kross.

Fant tonen De fem skuespillerne og regissør Næss fant fort tonen seg imellom, både foran og bak kamera.

- Selv om det var lange dager, ofte utendørs, hadde vi jo tid til å ha det litt gøy sammen og, smiler Hoff, og røper at de blant annet «stjal» snøscootere, var på skitur og dro på kjøretur til Stryn sammen.

Næss betegner seg selv som «sjette mann i hytta», og roser skuespillerne.

- Jeg har stor respekt for dem. Det var prosfesjonelt, men ubesværet. Det var godt å være helt trygg, sier regissøren.

Så trygg var han på at resultatet var bra, at han aldri sovnet under noen av visningen av filmen.

- Jeg har jobbet lenge, og kjeder meg fort, til og med på egne filmer. Jeg har sovna under kjøringer et par ganger, men jeg var mer med nå. Det er en bra film, bra historie, med god driv og rytme, sier Næss.

Falt i smak hos statsministeren Fredag ble regissøren invitert til statsministerens kontor for å vise fram filmen for Stoltenberg og en gruppe krigsveteraner.

- Det var veldig fint å prate med krigsveteranene etterpå, og få høre at filmen var troverdig også for dem som har opplevd dette på nært hold. De tok seg til hjertet og takket for en fin film. Det satte jeg pris på, sier Næss.

- Også statsministeren takket for en fin film, både til meg og på Facebook-siden sin. Han sa at det var en stor filmopplevelse, og «dette er en film om mennesker». Og det er det, legger han til.

Ikke lei «Harry Potter» Grint, som i ti år har blitt godt kjent som Harry Potters bestekamerat Ron Weasley, syntes det var givende å gjøre en film der onde trollmenn, magi og utenomjordiske vesener var byttet ut med verdenskrig, norsk natur og alkohol.

VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures
VENNER OG KOLLEGER: Stig Henrik Hoff, Florian Lukas og David Kross spiller de tre tyske soldatene i «Into the white», og fant tonen også etter arbeidsdagen var over. Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer

Men til tross for at han syntes det var greit å distansere seg fra «Harry Potter»-karakteren sin, er han ikke lei av å stadig bli gjenkjent som Ron Weasley.

- Jeg er så vant til det. Det har vært en stor del av livet mitt, og jeg tror at det er noe som vil være med meg, og noe jeg alltid vil være kjent for, sier han, og legger til:

- Men jeg gleder meg til å gjøre ulike ting framover.

FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures
FORNØYD: Regissør Petter Næss er fornøyd med resultatet, og har fått ros av alt fra skuespillerne til statsministeren. Foto: Mona Ranum / Stella Pictures Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!