KJEMPER FOR YTRINGSFRIHET:  Den japanske samtidskunstneren Megumi Igarashi ble straffeforfulgt etter hun ifølge japanske myndigheter brøt en av landets anti-obskønitetslover. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / NTB Scanpix.
KJEMPER FOR YTRINGSFRIHET: Den japanske samtidskunstneren Megumi Igarashi ble straffeforfulgt etter hun ifølge japanske myndigheter brøt en av landets anti-obskønitetslover. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / NTB Scanpix.Vis mer

- Bare det å nevne ordet «vagina» på TV kan føre til at en programvert mister jobben

I Japan er kvinnelig seksualitet en kamp om ytringsfrihet.

På en kunstutstilling i Hong Kong tar asiatiske samtidskunstnere nok en gang opp kampen om ytringfriheten og retten til å formidle kvinnelige seksualitet. Én av dem som har fått kjenne myndighetenes motstand mot den frie kunst er den japanske vagina-skulptøren Megumi Igarashi.

Igarashi var bare barnet da hun oppdaget visse deler av menneskekroppen var sterkt tabubelagt i Japan.

- Faren min hadde skrevet en liten sang om peniser og vaginaer. Da jeg sang den ute på gata, så folk sjokkert på meg, sier hun.

Ifølge Igarashi var det ikke mannens edlere deler som var problemet - det som vakte oppsikt var at hun sang åpent om den kvinnelige vaginaen.

Liten aksept for vagina-kunst

Når avisa Le Temps møter henne har hun nylig åpnet sin siste utstilling på galleriet «Woofer Ten» i Hong Kong. Iført et blått hårbånd og gul kjole med sjiraff-mønster ligner hun mer på en jente i tjueårene enn en dame på 43.

- Japan er et veldig patriarkalsk samfunn, og veldig åpent for den mannlige seksualdriften, sier hun.

Igarashi trekker fram at en typisk japansk aviskiosk gjerne selger flere titalls ulike pornografiske bøker og blader. Hvert år reiser tusenvis av besøkende til byen Kawasaki, for å delta i en gigantisk erotisk parade som går av stabelen under festivalen «Kanamara Matsuri».

For kvinner er det derimot annerledes.

- Bare det å nevne ordet «vagina» på TV kan føre til at en programvert mister jobben, sier hun.

Men Igarashi har ikke alltid vært like opprørsk. Da hun var yngre tok hun plastisk kirurgi for at underlivet hennes skulle bli mer attraktivt for det motsatte kjønn.

Etter hvert gikk det opp for henne at det ikke var utseendet hennes som var problemet, men mennenes preferanser.

- Jeg innså at jeg hadde adoptert det samme synet mennene formidler - et syn som brukes mot kvinner som et undertrykkelsesverktøy, sier Igarashi, som de siste åra har operert under aliaset Rokudenashiko eller «udugelig jente» på norsk.

Vil ta kvinnekroppen tilbake

Igarashi klarte ikke lenger å slå seg til ro med kvinnekroppens underdanige posisjon. Det tok ikke lang tid før hun bestemte seg for å utfordre de rådende oppfatningene om kvinnekroppen i det hun beskriver som et mannsdominert Japan.

Det startet med at hun laget en serie med gipsavstøtninger av sitt eget kjønnsorgan, som hun deretter malte og dekorerte med små figurer i ulike erotiske positurer.

 VAGINAKUNST:  Japanske Megumi Igarashi ble arrestert for første gang i 2014 for å ha brutt en av landets øbskønitetslover. Foto:    Reuters / Toru Hanai / NTB Scanpix.
VAGINAKUNST: Japanske Megumi Igarashi ble arrestert for første gang i 2014 for å ha brutt en av landets øbskønitetslover. Foto: Reuters / Toru Hanai / NTB Scanpix. Vis mer

Den ene viste soldater med gæver som søker tilflukt i kjønnsorganet hennes. En annen skulpur viste små figurer utstyrt med  beskyttelsesdrakter - en illustrasjon av menn som kjempet mot flommen av flommen av det det forurensete vannet som strømmet ut av vaginaen hennes.

Sistnevnte var ment som en referanse til Fukushima-ulykken i 2011.

- Det er et annet tabubelagt tema i Japan, sier Igarashi lurt.

Ifølge henne selv er hun verdens eneste vaginakunster, og de siste åra har gått med til å lage ulike skulpturer og kunstverk basert på hennes egne kjønnsorganer.

Hun har dekorert både kaffekopper og iPhone-deksler med kjønnsorganer - og ved ett tilfelle laget hun også en vaginaformet lysekrone. 

- Jeg ønsker at kvinner skal ta de delene av menneskekroppen som menn forgriper seg på tilbake, sier hun.

Hun understreker at også humor er en viktig del av arbeidet hennes, til tross for at hun mener at den feministiske kunsten er både mørk og seriøs.

- Når du spør Siri (Apples stemmeaktiverte tjeneste) hva en «manko» (vagina) er, så svarer hun at hun ikke vet.

- Jeg synes det er rart, hun har jo kvinnestemme. Derfor lanserte jeg en app som gir det korrekte svaret, sier Igarashi.

I 2014 ble hun arrestert i Tokyo, siktet for brudd på en av landets anit-obskønitetslover. Igarashi har hele tiden nektet straffskyld.

- Kunsten min er ikke obskøn, sier hun.

Senere samme år ble hun igjen fengslet, denne gangen for å ha delt oppskriften på en 3D-formet vagina med fansen sin. Oppskriften skulle blant annet brukerfinansiere en kajakk-kopi av kjønnsorganet hennes. Det falt ikke i god jord hos japanske myndigheter, og Igarashi satt 23 nye dager i varetekt for distribusjon av erotisk materiale.

Når Le Temps møter hennne i Hong Kong, venter Igarashi fremdeles på å bli stilt for retten i hjemlandet. Dersom hun blir funnet skyldig i overtredelse av Japans obskønitetslov kan hun bli dømt til to års fengsel. Hun kan også bli ilagt en bot på 175 000 norske kroner.

 «UDUGELIG JENTE»  Vaginakunstneren har jobbet under aliaset Rokudenashiko. Hun mener arrestasjonene for kunsten viser at Japan ligger langt bak Vesten både når det gjelder ytringsfrihet og den frie seksualitet. Foto:    Reuters / Toru Hanai / NTB Scanpix.
«UDUGELIG JENTE» Vaginakunstneren har jobbet under aliaset Rokudenashiko. Hun mener arrestasjonene for kunsten viser at Japan ligger langt bak Vesten både når det gjelder ytringsfrihet og den frie seksualitet. Foto: Reuters / Toru Hanai / NTB Scanpix. Vis mer

Lite presist lovverk

Den portugisiske forskeren Joaquim da Silva er selv bosatt i Japan, og studerer landets obskønitetslover. Han er skeptisk til det at regelverket er så gammelt.

- Japans lov er over hundre år gammel. Den forbyr distribuering av obskønt materiale, men den definerer ikke hva som er obskønt. Det gir dommerne stort tolkningsmonn, sier da Silva.

På 30-tallet ble loven brukt til å undertrykke dissidenter av keiserdømmet. I 1951 ble den brukt til å fjerne den britiske forfatteren D.H. Lawrencens roman «Lady Chatterleys elsker» fra bokhyllene.

De siste åra har loven blitt tolket i enda videre forstand.

- Den rammer fremdeles seksuelle minoriteter og militante feminister, sier da Silva.

Weiweis pass

Til tross for at mange asiatiske kvinners forsøk på å fremme egen seksualitet blir nedsablet, skapte straffeforfølgelsen av Igarashi reaksjoner også utenfor Japans grenser.

Én av de som som tok henne under sin vinge var Hitomi Hasegawa, en annen japansk samtidskunster. Det var også hun som sørget for at Igarashi fikk stille ut verkene sine på galleriet «Woofer Ten» i Hong Kong

- Jeg ville vise sammenhengen mellom krenkelsen av ytringsfriheten Igarashi opplever, og det Hong Kong-protestantene opplevde under paraplyrevolusjonen i 2014, forklarer hun.

- Det handlet også om å gi et talerør til unge, kvinnelige kunstnere, som ofte blir ignorert i Asia.

Til sammen deltar tolv kunstnere i utstillingen, og felles for dem alle er at de tilnærmer seg kjønnspørsmålene med en viss selvironi.

Utstillingen er ment som en påminner om sensuren som fremdeles også råder i det kinesiske samfunnet. Galleriet ble grunnlagt av en gruppe militante kunstnere, de samme som tidligere organiserte sykkeldemonstrasjonen til minne for ofrene for Tiananmen-massakren.

Gruppa ble derimot fratatt all statlig støtte etter at de deltok i protestene under paraplyrevolusjonen i 2014. Siden har de holdt til i et bittelite lokale, klemt mellom et helsesenter og en organisasjon jobber med rehabilitering av tidligere kriminelle.

 OPPMUNTRER:  Den berlømte  kunstneren Ai Weiwei har blitt utsatt for lignende sanksjoner av kineskiske myndigheter for kunsten sin.  Foto: AP / NTB Scanpix.
OPPMUNTRER: Den berlømte kunstneren Ai Weiwei har blitt utsatt for lignende sanksjoner av kineskiske myndigheter for kunsten sin. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

Megumi Igarashi er klar over at også kinesiske myndigheter straffeforfølger erotiske samtidskunstnere.

- Jeg traff Ai Weiwei nettopp, sier hun om en annen berømt kinesisk kunstner.

Nylig stengte han ustillingen sin i Købenahvn, i protest mot «smykkeloven» som nylig ble innført i Danmark. Tidligere har også hans verker blitt sensurert av kinesiske myndigheter.

- Han prøver også å vise det myndighetene prøver å skjule med kunsten sin.

- Hva mer snakket du med ham om?

- Han fortalte meg at vaginaen min nå er mitt pass, sier Igarashi, før hun bryter ut i latter.